Режимът за влизане на военни кораби на САЩ в Черно

...
Режимът за влизане на военни кораби на САЩ в Черно
Коментари Харесай

Ликвидиране на Конвенцията Монтрьо: какво ще спечелят и загубят Русия и Турция

Режимът за влизане на военни кораби на Съединени американски щати в Черно море се дефинира от Конвенцията Монтрьо, налагаща на Пентагона доста неуместни ограничавания. Ако този международно-правов документ бъде анулиран, какви последици ще има за корабоплаването в Черно море, задава въпрос съветското издание topcor.ru?
Турция в действителност управлява своите проливи Босфор и Дарданели, само че суверенитетът й е стеснен от Конвенцията, подписана през 1936 година Тя съществено ощетява не черноморските страни, като лимитира престоя на корабите им в Черно море до 21 дни.
Русия не инцидентно наложи на Украйна позволителен режим за влизане в Азовско море. В противоположен случай корабите на Съединени американски щати можеха да отиват там на „ приятелско ” посещаване и да престояват по няколко дни, а след това отново да се връщат в Черно море.
Всъщност Конвенцията не контролира минаването през Босфора, а въобще съществуване на кораби от не черноморски страни, без оглед по какъв начин са влезнали. Фактическото въвеждане на канала „ Истанбул ” не анулира Конвенцията, само че ще даде на Анкара съображение да сложи въпроса за преразглеждане на интернационалния правов документ като неподходящ на актуалните действителности. Анкара обаче по едно и също време заиграва и с Изтока, и със Запада.
Очевидно е, че турците са подготвени да преразгледат конвенцията Монтрьо единствено в своя изгода. Тогава той за какво ще пропуща в Черно море кораби и подводници на Военноморски сили на Съединени американски щати, Англия или Франция? Москва естествено ще откаже да подпише нов документ, съдържащ такива положения. Освен това Анкара надали ще се радва на несъразмерното наличие на НАТО в Черно море.
Може да вземем за пример да се допусне, че Турция ще допусне прекосяване на авионосци без атомна силова установка, каквито американците нямат.
Покрай канала „ Истанбул ” Турция би позволила преразглеждане на Конвенцията Монтрьо само в своя изгода. За Русия това не е „ смъртоносно ”, даже би опростило логистиката и експорта по морски път от съветски черноморски пристанища, твърди topcor.ru.
Едва ли в миналото Турция ще води война с Русия, само че тя към този момент стартира градеж на самолетоносачи, пробва се благодарение на Пакистан да създаде нуклеарно оръжие. Анкара ще употребява своята повишена военна мощност за закани и изнудвания, ще работи от позиция на „ меката мощ ”. Една авионосна формация да вземем за пример край украинското крайбрежие (и даже край Крим) за Киев ще бъде спомагателен коз за поддръжка от Анкара в поддръжка на Киев и средство за политически напън над Кремъл по въпроса за Крим и Донбас.
Превод със съкращения: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР