Регулаторните органи, които са създадени със специален закон, дават някакви

...
Регулаторните органи, които са създадени със специален закон, дават някакви
Коментари Харесай

Петър Славов: Държавни институции продължават с лошите практики на коледни бонуси

”Регулаторните органи, които са основани със специфичен закон, дават някакви дребни суми на междинния управнически ешелон и на чиновниците, а висшият ешелон си разпределят тлъсти бонуси ”. Това сподели пред БНР Петър Славов от Клуб ”Просперитет ”, които изпратиха на 8 декември отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, до финансовия министър Кирил Ананиев и до ръководителя на АДФИ, в което им припомнят по какъв начин се раздават коледни бонуси във време, което не зависи от пандемии и рецесии.
Славов изясни, че държавните регулаторни органи разполагат със независими бюджети, защото са основани със независим закон:

" От осъществени икономии им остава някаква сума в края на годината, само че това не значи, че тя би трябвало да бъде изхарчена по сходен метод. Има и писма на министъра на финансите, което е до всички държавни ведомства, в които той моли за икономии, с цел да може да се подкрепи здравната система и Министерство на здравеопазването за справяне с пандемията ".

От Клуб " Просперитет " припомниха, че в края на 2019 година ЦИК са си раздели 16-а заплата, т.е. четири спомагателни заплати:

" На съвещание на ЦИК, което е било в края на ноември 2020-а, сега, в който са решили да си раздадат спомагателни
бонуси и тази година, изслушват това писмо на финансовия министър. Следователно са знаели, че има сходно искане и очакване за икономии към всички държавни институции, само че все пак си не престават със старите неприятни практики. А в случай че нещо им остане, да го дадат за работещите на първа линия в битката с пандемията ".

Петър Славов беше безапелационен, че АДФИ би трябвало да се намеси, тъй като по закон ЦИК не могат да дефинират личните си хонорари, по смисъла на Изборния кодекс:

" Много ясно би трябвало да се ревизира дали изобщо законосъобразно са раздавани тези спомагателни заплати,
бонуси или каквото са, а настрана по-късно да разясняваме дали е морално и възможно в тази обстановка да вършат това тези държавни служители ".

Той изрече вяра с писмото на Клуб " Просперитет " да бъде спряна неприятната процедура на коледните
бонуси в държавните ведомства тази година.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР