Регулаторите на Европейския съюз отвориха нов фронт във все по-ожесточената

...
Регулаторите на Европейския съюз отвориха нов фронт във все по-ожесточената
Коментари Харесай

Apple рискува да получи глоба за милиарди в ЕС заради App Store

Регулаторите на Европейския съюз отвориха нов фронт във все по-ожесточената си битка с Apple. Те обявиха, че американската компания нарушава разпоредбите, свързани с новия Закон за цифровите пазари (DMA) на блока, като не разрешава на клиентите на своя App Store да бъдат насочвани към различни канали за предложения и наличие.

Европейската комисия съобщи, че е почнала нова инспекция на Apple по отношение на новите договорни условия с разработчиците.

Правилата на App Store… пречат на разработчиците на приложения свободно да насочват потребителите към различни канали за предложения и наличие “, се споделя в авансово мнение на европейските регулатори. 

„ Регулаторната неустановеност “, обвързвана с DMA – както се изрази Apple – е повода компанията да разгласи в петък, че ще забави въвеждането в Европа на лансираните неотдавна функционалности с изкуствен интелект.

Мащабният закон има за цел да обуздае най-големите софтуерни компании в света, в това число Apple, като ги принуди да се отворят за конкуренцията в 27-те страни от Европейски Съюз.

Но за Apple новите правила са съществено предизвикателство за нейната „ заградена градина “ и тя намерено упрекна DMA, че основава по-големи опасности за поверителността и сигурността на потребителите.

Това е първият случай, в който Комисията насочва публично обвиняване против софтуерна компания според новите правила, откакто през март стартира първите инспекции по линия на DMA против Apple, Гугъл и Meta.

Apple съобщи в понеделник, че е направила „ редица промени “, с цел да се съобрази с разпоредбите, в отговор на противоположната връзка от разработчиците и регулатора на Европейски Съюз през последните месеци и че ще „ продължи да слуша и да се ангажира с Европейската комисия “.

Сега Apple може да получи достъп до досието на следствието на Комисията и да отговори на констатациите.

Ако мнението на Комисията се удостовери, тя ще одобри „ решение за противоречие “ до края на март 2025 година - което ще отвори пътя към налагане на санкции.

Съгласно новия закон Комисията има право да постанова наказания в размер до 10% от общия световен оборот на дадена компания. При повторни нарушавания този % може да доближи до 20%.

Общите доходи на Apple през годината до септември 2023 година възлизат на 383 милиарда $ (358 милиарда евро).

Европейски Съюз също по този начин има право да раздробява компании, само че единствено в краен случай.
Край на една сага
Правилата на DMA значат, че Apple би трябвало да разреши на разработчиците, разпространяващи приложения посредством App Store, да могат да осведомят гратис потребителите за „ различни благоприятни условия за по-евтино закупуване, да ги насочват към тези предложения и да им разрешават да вършат покупки “, съобщи Комисията.

Според заключенията на Комисията това не е било направено.

App Store е в центъра на дълготраен спор с Европейски Съюз, още преди влизането в действие на DMA тази година.

През март комисията наложи на Apple санкция в размер на 1.8 милиарда евро (1.9 милиарда долара), откакто доближи до сходни изводи при изследване, почнало през 2020 година след тъжба от шведския музикален стрийминг колос Spotify.

Apple отхвърли констатациите и предишния месец апелира санкцията в съдилищата на Европейски Съюз.

Без да се визира правото на отбрана на Apple, ние сме решени да използваме ясния и ефикасен инструментариум на DMA, с цел да сложим бързо завършек на една сага, която към този момент продължава прекалено много години “, съобщи основният изпълнителен орган на Европейски Съюз в региона на технологиите Тиери Бретон.

Фирмата е разследвана и за това дали разрешава на потребителите елементарно да деинсталират приложения в операционната си система iOS, както и за опцията за избор на уеб браузър.

В понеделник Комисията стартира и редом следствие на Apple по отношение на към този момент осъществените промени, с цел да се съобрази с DMA, защото в този момент би трябвало да разреши магазини за приложения на трети страни.

От Брюксел обявиха, че ще ревизират дали таксата за разработчиците на магазини за приложения от трети страни е в сходство със закона. Ще изследва и стъпките, които потребителят би трябвало да предприеме, с цел да изтегли даден програмен продукт от различен магазин и дали това е в сходство с DMA.

Apple „ прекомерно дълго време изтласкваше новаторските компании и лишаваше потребителите от нови благоприятни условия и избор “, съобщи Тиери Бретон.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР