Регулаторът има огромни правомощия по отношение на спазването на лицензията.

...
Регулаторът има огромни правомощия по отношение на спазването на лицензията.
Коментари Харесай

Делян Добрев: Службите могат да проверят произхода на средства на купувача на ЧЕЗ

" Регулаторът има големи пълномощия във връзка с спазването на лицензията. Има текстове в закона, които споделят, че, в случай че този снабдител не си извършва съзнателно отговорностите, регулаторът има право да го в профил и да назначи необикновен шеф. Регулаторът не му взема активите, само че отстранява това лице, което ръководи ЕРП-то и поставя необикновен шеф, който да извършва от името на регулатора, с цел да се изпълнят отговорностите по закон ". Това сподели пред Българска национална телевизия Делян Добрев, ръководител на Комисията по енергетика в Народното събрание. "

" Първоначално ме притесняваше, че незнаен за нас всички придобива активите на ЧЕЗ. Впоследствие на комисия предходната седмица пристигна купувачът дружно с специалисти и обясниха какъв ще е моделът на финансиране. Той е общоприет модел на планово финансиране на подобен вид вложения. Тяхната инвестиция ще е сред 20-30% личен капитал и сред 70-80% дълг. Това не е нещо извънредно за бранша, т.е купувачът би трябвало да обезпечи сред 100-150 млн. евро лични средства, а останалите 350-400 млн. евро общо за договорката ще са заеми. Дали купувачът има 100-150 млн. евро, купувачът дружно със службите би трябвало да отговори. Купувачът твърди,че има средствата, той ще остане краен притежател на активите. Нямаме толкоз информация от къде идват средствата. Депутатите не са тези, които ревизират произхода на средствата, само че има служби, които могат да се оправят ", съобщи Добрев.

Той уточни, че в идващите седмици купувачът би трябвало да даде повече детайлности за личния капитал от 100,150 млн. евро плюс кредитните средства. " Нямам информация и службите дали Гинка има опора във властта, по тази причина я изслушахме пред публицисти. Тя сподели, че е 100% притежател, ние нямаме доказателства, че не е по този начин. Дали страната ще влезе, или не, не мисля, че има дефинитивно решение по този въпрос. ", сподели още депутатът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР