Регламентиране на телемедицината, създаване на Медицински съвет като консултативен орган

...
Регламентиране на телемедицината, създаване на Медицински съвет като консултативен орган
Коментари Харесай

Регламентират телемедицината и задълженията на пациента в Закона за здравето

Регламентиране на телемедицината, основаване на Медицински съвет като съвещателен орган и отговорности за пациентите планува Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, препоръчан от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “.

„ Предложеният план на Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето (ЗИД на 33) цели да позволи няколко съществени казуса, които не могат да бъдат решени в границите на съществуващото законодателство: да сътвори законодателни ограничения за обезпечаване на последователност и поредност в създаването и осъществяването на здравната политика; да в профил непълнотите и несъгласията в правната рамка, определяща отговорностите на пациента и да сътвори единна и ясна тяхна наредба, като гаранция за отбрана на неговото здраве, както и да сътвори правна рамка за потреблението на телекомуникационни технологии като среда за доставка на медицински услуги с установяване на съответни гаранции за правата на пациента и качеството на здравната помощ “, написа в претекстовете към законопроекта.

Според Законопроекта пациентът е задължен да даде навреме достъп на медицинските експерти, провеждащи диагностиката/лечението, до цялата здравна информация, касаеща неговото здравословно положение, когато потърси здравна помощ, да съблюдава предписанията на изпълнителите на здравна помощ по отношение на поддържане, опазване, подсилване и възобновяване на здравето му; да се явява на наложителен профилактичен обзор, надзорен обзор, проучване или имунизация да съблюдава правилото на диспансеризация, по нормативно избраният ред. При съществуване на заразна болест пък е задължен да съблюдава ограниченията за наложителна изолираност, условията за нейната диагностика, профилактика и надзор и да дава точна информация за контактните с него лица.

В плана е записано още, че пациентът се задължава да не прави дейности, които биха уронили достойнството или достолепието на медицинските експерти и да не популяризира погрешни данни за тях или за извършените във връзка с него диагностични и лечебни процедури. Да не ползва закани или принуждение във връзка с медицинските експерти, както и да не влиза в лечебно заведение с оръжие, с изключение на в случаите, когато оръжието се носи по работа.

Със Законопроекта се основава Медицински съвет, който ще е самостоятелен съвещателен орган по въпросите на здравната политика и ръководството на опазването на здравето. Целта му е да обезпечава последователност в здравната политика на държавата; да създава стратегически цели и да следи за тяхното спазване; да прави без значение наблюдаване и разбор на здравната политика на страната с оглед поддържане на нейната резистентност и реализиране на високо качество на здравната помощ; да проучва и дефинира настоящи или идни дефицити в националната система за опазване на здравето и ограничения за тяхното преодоляване; да разисква и дава рекомендации по създадени национални здравни тактики, национални здравни стратегии, концепции и други стратегически документи и да следи за тяхното спазване; и да служи като непрекъсната институционална форма за разговор и за съвещания по здравната политика сред законодателна и изпълнителна власт, НЗОК, изпълнителите и потребителите на здравна помощ.

Съветът се състои от членове и ръководител, с високи нравствени качества, които имат висше обучение с образователно-квалификационна степен „ магистър " по медицина или право или друго и добита компетентност по „ стопанска система на опазването на здравето “, с не по-малко от 10 години професионален опит в региона на опазването на здравето. Мандатът на членовете на съвета е 5 години, като те ще бъдат предавани от парламентарно показаните партии.

В нова глава „ Телемедицина “ на законопроекта се прецизира, че диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични действия могат да бъдат предоставяни от разстояние, посредством медицински, осведомителни и информационни технологии. Дейностите се правят след регистрация в ИАМН. Агенцията води указател на физическите или юридически лица, които ще ползват диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични действия от разстояние и управлява използването им. При определяне на нарушавания, наказуеми по реда на Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина и на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, Изпълнителна организация „ Медицински контрол " уведомява и изпраща жалбата на съответната районна гилдия.

Пълния текст на законопроекта може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР