Регламентът на ЕС относно одобряването и надзора на пазара на

...
Регламентът на ЕС относно одобряването и надзора на пазара на
Коментари Харесай

От утре са в сила са нови правила за по-чисти автомобили

Регламентът на Европейски Съюз по отношение на одобряването и надзора на пазара на моторни транспортни средства ще стартира да се ползва на следващия ден, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Този признат през май 2018 година нов правилник обновява и укрепва доста предходната система за одобрение на вида и контрол на пазара. Той усъвършенства качеството и независимостта на одобряването на вида и изпитването на транспортните средства, усилва инспекциите на колите, които към този момент са на пазара на Европейски Съюз, и укрепва цялостната система посредством засилен европейски контрол.

Основните детайли на новите правила на Европейски Съюз са:

- Независимост и качество на изпитването преди стартирането на автомобил на пазара: техническите служби, извършващи изпитвания и инспекции на нови модели коли, ще бъдат подлагани на самостоятелен одит въз основа на строги критерии, с цел да получат и запазят давания им от страните членки статут. Националните органи по одобряването на вида към този момент подлежат на партньорски оценки, с цел да се подсигурява, че съответните правила се ползват прецизно в целия Европейски Съюз.

- Проверки на към този момент пуснати на пазара коли: с новата рамка също по този начин се усъвършенстват инспекциите на транспортните средства, които към този момент се оферират на пазара и продават в локалните представителства. Отсега нататък от страните членки се изисква постоянно да ревизират най-малък брой коли и те към този момент са в положение да подхващат защитни ограничения против транспортни средства на своята територия, които не дават отговор на условията, без да е належащо да чакат органа, издал утвърждението на вида, да предприеме дейности.

- Надзор на европейско ниво: в допълнение Комисията към този момент може да прави инспекции за сходство на транспортните средства в лаборатории или на пътя. В случаите, когато производителите нарушават законодателството в региона на одобряването на вида (например като употребяват измервателно-коригиращи устройства или показват подправени декларации), Комисията може да разпореди евакуиране от пазара в целия Европейски Съюз и да наложи наказания на тези производители на стойност до 30 000 EUR на автомобил. До момента единствено националните органи, издали утвърждение за съответния вид коли, можеха да постановат такива ограничения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР