Регистрацията на превозно средство ще се прекратява служебно, ако на

...
Регистрацията на превозно средство ще се прекратява служебно, ако на
Коментари Харесай

Прекратяват служебно регистрацията, ако колата не мине технически преглед

Регистрацията на транспортно средство ще се приключва служебно, в случай че на годишния механически обзор се открият рискови повреди. 

Това взеха решение депутатите, които гласоподаваха промени в Закона за придвижването по пътищата на първо четене. След като автомобилът мине сполучливо прегледа, регистрацията му ще се възвръща отново служебно.  

На механически обзор към този момент ще минават и мотопедите, високоскоростните трактори и транспортните средства с атракционна цел. Предвижда се също удостоверенията за техническа редовност да се признават взаимно при положение на пререгистрация на към този момент записано в друга страна-член на Европейски Съюз транспортно средство. 

Регламентира се и осъществяването на спомагателни механически прегледи при положение на краткотрайно прекъсване от придвижване на транспортно средство, заради техническа нередовност зародила след произшествие, при изменение в структурата на транспортното средство, обвързвано с сигурността или опазването на околната среда или смяна в категорията му.

Предвижда основаването на специфичен орган по контрол, както и се дава опция на контролните органи да правят повторни инспекции на техническата редовност. Обменът на информация сред Министерството на вътрешните работи и Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация ” за записаните пътни транспортни средства и за извършените периодически прегледи за техническа редовност ще се прави по електронен път. Предвидена е и санкция на разположение, което манипулира километража. 

Срокът за измененията сред първо и второ четене бе продължен на 3 седмици.

Заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски съобщи, че приемането на измененията в Закона за придвижване по пътищата за два месеца ще донесе вреди за Министерство на вътрешните работи в размер на 5 млн. 635 хиляди лева без Данък добавена стойност.  Причината е, че от началото на идната година към този момент ще има един стикер за механически обзор, а не както е в този момент - един, който слага КАТ и един от ДАИ, а поради унифицирания стикер, Министерство на вътрешните работи би трябвало да смени всички направени, поръчани и платени до момента стикери. 

Предложените промени в Закона за придвижване по пътищата са по отношение на въвеждането в българското законодателство на условията на Директива 2014/45/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 година по отношение на периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на моторните транспортни средства и техните ремаркета и за анулация на Директива 2009/40 Европейска общност. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР