Регионът на Централна Азия е един различен свят. Хората там

...
Регионът на Централна Азия е един различен свят. Хората там
Коментари Харесай

Десислава Иванова: Киргизстан е страната, в която бих се върнала

Регионът на Централна Азия е един друг свят. Хората там са доста отворени и другарски настроени. Това сподели пътешественикът Десислава Иванова в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Тя описа, че дълго време е отлагала пътешествието си до Централна Азия, макар че й се е коствал извънредно забавен. Взима си еднопосочен билет до Узбекистан, като първичната й концепция е била от там да посети Таджикистан, Киргизстан и Казахстан. " В интернет няма съвсем никаква информация за тези страни, даже в публични източници като Министерство на външните работи “, означи тя. 

И четирите страни са с преобладаващо мюсюлманско население, само че в Узбекистан и Таджикистан то е много по-консервативно, изясни Десислава Иванова.  

Узбекистан има мощно развъртян туризъм и туристическа полиция, което дава на пътешествениците чувство за сигурност. Типична за страната е храмовата архитектура.  

Тя описа, че когато е пресякла границата с Таджикистан, е попаднала в град, в който е имала чувството че се връща в предишното. " Все едно съм във времената на Пътя на коприната – прашен град, съвсем без улици, с огромни пазари и хора, продаващи неща на всички места по улицата, с извънредно остарели коли “, описа пътешественикът.   

Единственият метод да се придвижва през градовете е посредством споделени пътувания с такси, защото в страната няма градски превоз.  

Природата на Таджикистан е неповторимо красива. Имат големи планини и доста златни мини, само че в това време е бедна страна, описа пътешественикът. " Столицата Душанбе е като европейски град. Хората са доста по-отворени и демократични. “ 

Таджикистан е разграничен на два огромни района, изясни Иванова. За влизане в Памир се изисква особено позволение. Там се намира и най-високоразположената автомагистрала в света. " Там се прави един доста забавен маршрут – Pamir Highway, по който се минава през целия Таджикистан до Киргизстан. В най-високата си част доближава до към 7000 метра над морското ниво. Те доста се гордеят с това. “  

Държавата е мощно религиозна и затворена, означи Десислава Иванова. " Наистина не е елементарно да си сама жена там. Бях там единствено една седмица, защото беше мъчно “, описа тя. 

Киргизстан обаче е страната, която оставя най-силно усещания и в която би се върнала, в случай че й се отдаде такава опция, признава пътешественикът. Столицата Бишкек също има доста съвременен образ. Едва тук тя може да комуникира на британски език, защото в останалите страни популацията приказва единствено съветски.  

" В Киргизстан пътувах съвсем от самото начало на стоп. Беше извънредно елементарно. Просто излизах на улицата, хората спираха и ме питаха " Накъде си? “. Някои от хората не можеха да възприемат, че съм там сама, че пътувам на стоп, в действителност желаеха да ми оказват помощ доста, да ме закарат, докъдето могат. Това гостолюбие, тази топлота доста ми хареса “, описа Десислава Иванова.   

За седемте седмици, прекарани в странствуване из четирите страни, в това число с пътя тя е похарчила към 1700 лв.. " Храната е извънредно евтина, изключително в случай че ядеш месо. Аз съм вегетарианка и ми беше доста мъчно там, само че за хората, които ядат месо, просто е парадайс. Те имат невероятна храна и да ядеш на ресторант на открито ти коства сред 1 и 2 лв. на ядене “, изясни пътешественикът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР