Регионалното депо за отпадъци Братово-Запад се нуждае от спешно разширяване.

...
Регионалното депо за отпадъци Братово-Запад се нуждае от спешно разширяване.
Коментари Харесай

Депо за отпадъци, обслужващо 9 общини, се нуждае от спешно разширяване

Регионалното хранилище за боклуци " Братово-Запад " се нуждае от незабавно разширение. Дали това ще се случи ще се разбере на 14 март . Тогава ще се организира общото заседание на Сдружението на общините. То ще реши по кое време да стартира построяването на новите уреди, какви са нужните суми и периодите за построяването. Проблемът е извънредно значим, тъй като в депото се събира боклукът на девет общини – Бургас, Средец, Камено, Руен, Сунгурларе, Карнобат, Айтос, Несебър и Поморие. Клетките за боклуци, към този момент съвсем са запълнени.

Actualno.com се свърза с инж. Стефан Калчев, който е шеф на Оперативна програма " Чистота Еко ", с цел да научи детайлности по казуса: “В момента имаме потенциал за още две години . Запълването на клетките към този момент е 50 % и малко от горната страна. Това е причина да стартират процедури по създаване на нови кафези. Сега клетката е една, упованията са да бъде построена втора и трета. 400 хиляди тона боклук събира една клетка и се запълва за към пет години . Минали са три години и тя е претъпкана. Запълването на клетките е обвързвано с метода по който се събират отпадъците. При разделното сметосъбиране, една клетка може да работи до 10 години “.

Това е мотивът, казусът с построяването на нови площадки и прекосяване към разделно събиране да бъде интензивен. Преди дни Actualno.com описа за новите, подземни контейнери за боклук, в част от които събирането на боклука ще става разделно.
На депото за боклуци в Братово работят 127 души . На самата площадка те са 110 индивида. Голяма част от тях са от ромското население. Според инж.Стефан Калчев текучеството там е огромно, само че все пак не липсва работна ръка.
На въпрос на Actualno.com има ли забавни предмети, които са открити в боклука инж. Стефан Калчев дава отговор по този начин: “Намирали сме какво ли не. Основно измежду значимите неща са персонални карти, документи, полезности, бижута, номера на коли. Много хора, които са изгубили значими неща, идват до сметището, с цел да си ги търсят, нормално това са документи. Работим с община Камено и когато намерим персонални карти и други документи ги предаваме на полицейското ръководство “.

Actualno.com ще наблюдава какво ще е решението на общото заседание по повод разширението на сметището. Темата за чистата околна среда и разделното събиране на отпадъците е измежду значимите за обществото екологични тематики.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР