Регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон поиска днес посредничество в

...
Регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон поиска днес посредничество в
Коментари Харесай

Регионалният премиер на Каталуния поиска посредничество в конфликта с Мадрид

Регионалният министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон изиска през днешния ден ходатайство в спора с Мадрид. Това става в навечерието на референдум за самоопределяне на района, който испанското държавно управление забрани, съобщи Агенция Франс Прес.

"Трябва да изразим ясна воля да разполагаме с ходатайство, без значение какъв ще бъде сюжетът, без значение дали "да "-то или "не "-то вземе връх, съобщи Пучдемон.

"Искате ли Каталуния да стане самостоятелна страна с републиканска форма на ръководство? ", гласи въпросът на допитването.

Самият аз и моите симпатизанти няма да се откажем от правото си на самоопределяне и ще участваме на следващия ден в референдума за независимостта макар съпротивата на испанското държавно управление.

Няма да се приберем вкъщи и да се откажем от правата си. Правителството планува всичко, с цел да може всичко да стане по естествен метод, съобщи Пучдемон по-малко от 24 часа преди неразрешения референдум за независимостта, призовавайки каталунците да заобикалят каквито и да било прояви на принуждение.

Не е известно дали районните управляващи в Каталуния ще могат да разпратят из изборните секции задоволително урни и бюлетини за реализирането на планувания за на следващия ден референдум за самостоятелност, разгласен за противозаконен от централното испанско държавно управление, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията напомня, че испанската полиция към този момент е конфискувала над 10 милиона бюлетини, а през днешния ден служители на реда запечатват доста учебни заведения, с цел да не бъдат употребявани като места за гласоподаване. Тя е дала на деятели и родители ултиматум да изоставен окупираните от тях учебни заведения до на следващия ден в 6 ч. сутринта (7 ч. българско време), т.е. три часа преди началото на гласуването.

Енрик Мильо, най-високопоставеният представител на централните управляващи в района, сподели през днешния ден, че централните управляващи няма да пречат на неофициални гласувания по улиците на каталунските обитаеми места, защото това няма да бъде считано за годен избор, съобщи още АП.

"Те постоянно могат да сложат краткотрайно маса на улицата с някакви кофи и да пускат хартии вътре ", съобщи той и се зарече, че обещаният от каталунското държавно управление "ефективен референдум, със законова база и наложителна мощ ", няма да се състои, съобщи АП.

Председателят на Националното заседание на Каталуния Жорди Санчес сподели, представен от ДПА, че един милион гласа "за " на следващия ден би бил "изключителен триумф ".

По-рано каталунските сепаратистки водачи твърдяха, че чакат два милиона поданици на самостоятелната област да се разгласят за нейното обособяване от Испания, отбелязва ДПА.

Испанската Гражданска армия блокира през днешния ден системата за електронно броене в Каталуния, откакто нейни представители влязоха в технологично-комуникационен център, където се съхранява софтуерът за електронно броене.
По този метод Мадрид на процедура "отмени " референдума, който към този момент беше разгласен за противозаконен, сподели пред кореспонденти представителят на централното държавно управление Иниго Мендес де Виго, представен от ДПА.По думите му това е бил "нов удар " по противозаконния референдум, който удар е бил нанесен "в рамките на закона ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР