Регионалният министър Иван Шишков планира за Великден да бъдат пуснати

...
Регионалният министър Иван Шишков планира за Великден да бъдат пуснати
Коментари Харесай

Властта пуска наполовина готов лот от магистрала „Европа“

Регионалният министър Иван Шишков възнамерява за Великден да бъдат пуснати за придвижване 6.5 километра от първия лот на автомагистрала „ Европа “ – сред Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " и Драгоман. Общата му дължина е 14.5 километра, само че втората половина от него ще бъде подготвена до месец май, даде обещание министърът.

Постигнахме съглашение със строителя придвижването в сектор от 6.5 км от автомагистрала „ Европа “ да бъде пуснато до Великден. Така ще се облекчи трафикът за празниците. Считам, че ще можем да го създадем. И строителят, и Управителният съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, всички сме мобилизирани ", разяснява Шишков по време на ревизия на обекта.

Въпросният първи лот се строи от 2020 година, като по контракт дейностите трябваше да приключат при започване на 2022 година Сроковете обаче непрестанно бяха удължавани. Изпълнитeл e cтpoитeлнo oбeдинeниe, нaчeлo c „ Щpaбaг “. Cтoйнocттa нa инвecтициятa e oĸoлo 165 млн. лева, като средствата се обезпечат по линия на механизма „ Свързана Европа “. При ръководството на някогашния районен министър Гроздан Караджов изпълнителят бе глобен поради неприятната организация на краткотрайното придвижване в сектора.

В края на предходната година се разбра за изчезнали 150 метра от трасето до границата, които не са били заложени при проектирането. Така министърът бе заставен да търси метод по какъв начин да свърже автомагистралата със сръбската граница. Тогава Шишков даже мислеше да пусне трасето на биндер, само че след това се отхвърли от тази концепция.

Припомняме, че аутобанът до Сърбия е с дължина към 48 километра. Освен въпросният първи лот, има още два. Вторият е с дължина 17 километра и се простира сред Драгоман и Сливница, като той бе пуснат в експлоатация преди 2 години. Строителството му струваше към 117.3 млн. лева и бе приключен от ГБС. Третият лот – сред Сливница и Северната скоростна дъга на София – е с дължина 16.5 километра, само че неговото строителство към момента не е почнало.

Тази седмица стана ясно, че по Великден ще бъде пуснато придвижването и по дребна част от различен обект. Става въпрос за 7.5-километровата права от скоростния път Видин – Ботевград.
Трасето сред Сливница и София
Шишков през днешния ден даде поръчка, че чака дейностите по последния лот да стартират до месец. Вече са утвърдени подробните устройствени проекти, на крайна фаза е и отчуждаването на част от този стадий. Министърът съобщи, че до края на 2024 година се надява правата да бъде приключена, а оттова и целият аутобан.

Това, което би трябвало да създадем, е да дадем фронт на строителя и се надявам до края на идната година да бъде приключен. Очакваме да има задоволително огромен прогрес в границите на тази година, с цел да не загубим европейски средства. Затова работим стремително в частта с процедурите “, сподели той.

В края на 2021 година поръчката за строителството бе извоювана от консорциум, отпред с ГБС, а цената на контракта е 222.4 млн. лева без Данък добавена стойност. Тъй като последният лот се финансира със средства от Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 година кабинетът се разбърза, с цел да избави парите. За да не бъде изгубено финансирането, до края на годината строителството ще би трябвало да бъде готово най-малко на 50%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР