Регионалният исторически музей във Видин си върна макетите на крепостта

...
Регионалният исторически музей във Видин си върна макетите на крепостта
Коментари Харесай

След повече от 10 години: Видинският музей си върна макетите на „Баба Вида“ и на Телеграф капия

Регионалният исторически музей във Видин си върна макетите на крепостта „ Баба Вида “ и на Телеграф капия. През 2012 година те са предоставени за галерия в Националния замък на културата на фондация „ Созопол “. За да се вземат назад обаче, трябвало да бъде потвърдена собствеността, сподели шефът на културната институция Христина Кирилова.
" След изложбата макетите са съхранявани във фондохранилище на НДК. С общи старания на сътрудниците успяхме да потвърдим собствеността. Наложи се да се търсят документи даже в научния списък. След лека реституция макетът на Телеграф капия дружно с тези на крепостната система „ Калето “ и на Стамбол капия ще бъдат изложени в „ Баба Вида “ в обособена зала за историята на Видин през османския интервал. Така посетителите ще могат да получат една доста по-добра образна визия за това по какъв начин са изглеждали градът и крепостните уреди по това време ", посочи Кирилова.
Автор на макета на „ Баба Вида “ е художникът Иван Радев. Изработен е през 1978 година и към този момент е изложен в музей „ Конака “. 
Директорът показа още, че макетите са точно направени. Те са доста положителни и сполучливи възстановки на действителните архитектурно-исторически обекти. По мнението на предходни шефове на РИМ – Видин цената им е била много висока за времето, посочи Кирилова. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР