Регионалният исторически музей във Видин е изпратил писмо до министъра

...
Регионалният исторически музей във Видин е изпратил писмо до министъра
Коментари Харесай

Срути се част от стената на крепостта „Баба Вида“

Регионалният исторически музей във Видин е изпратил писмо до министъра на културата, държавната и общинска администрация, в което уведомява за ново сриване на крепостта „ Баба Вида “. Това оповестиха от регионалната администрация.

Зам.-областният шеф Ани Арутюнян е посетила мястото, където се е срещнала с казуса. Тя изрази своята угриженост към последвалите опустошения по каменната зидария на бойната кула в емблематичната за Видин средновековна цитадела, съобщи. 

Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание ” е направила наставления към Община Видин за незабавни спешни ремонтни действия, допълниха от регионалната администрация. От там припомнят още, че с решение на Министерски съвет от 2017 г.  ръководството върху историческия обект е предоставено на локалната администрация за период от 10 години с ангажимент да стопанисва парцела.

Сигнал за първото сриване на част от средновековната цитадела бе подаден на 24 август. Тогава от управлението на Регионалния исторически музей във Видин обявиха, че са изпратили протокол за положението на крепостта до Министерството на културата още на 8 август.

Още в същия ден регионалният шеф Иво Атанасов изиска информация от локалната администрация за изразходваните досега средства за поддръжка на Средновековната цитадела, наличната техническа документи (инвестиционен план, позволение за градеж и др.), обвързвана с поддържане и запазване на недвижимата културна полезност в дълготраен проект, както и дали историческият знак на града „ Баба Вида “ има направена застраховка.

Крайният период е изминал, а в регионална администрация - Видин към момента няма получен отговор. Снимки: Любен Иванов 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР