Регионалният исторически музей в Бургас получи 897 старинни монети и

...
Регионалният исторически музей в Бургас получи 897 старинни монети и
Коментари Харесай

Историческият музей в Бургас получи 897 антики, спасени от митничари


Регионалният исторически музей в Бургас получи 897 старинни монети и археологически полезности, избавени от Митницата в морския град.

 

Ценностите са датирани от разнообразни интервали - от Античността до Средновековието. Тяхната достоверност е открита от експертизите по правосъдните каузи, като общата им оценка за потребностите на правосъдната система е към 250 000 лв., само че специалистите ги дефинират като движими културни полезности. Те са отнети в интерес на страната след завършили наказателни производства и влезнали в действие присъди.

 

Старинните монети и археологически находки са арестувани от митническите чиновници на " Капитан Андреево " в интервала 2019 - 2021 година. Открити са при четири обособени митнически инспекции на влизащи в страната от Турция три товарни автомобила и един рейс с пасажери. Според правосъдните експертизи измежду избавените културни полезности са златни монети от Константинопол и Венеция, антични монети, пръстени, обеци, антични стрели и други археологически находки.

 

Директорът на музея доктор Милен Николов благодари на митническите чиновници и уточни, че с помощта на тяхната работа Бургас е единственият град в страната с непрекъсната музейна експозиция " Спасени съкровища ", която включва доста културни полезности и творби на изкуството, избавени от митническите чиновници.  Сред предадените в този момент на музея полезности има и от най-ранните сечени монети в света.
 Предадохме на Турция 2900 антични монети, хванати на
Предадохме на Турция 2900 антични монети, хванати на " Капитан Андреево "

Културните полезности са датирани от интервала ІІ-І век преди Христа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР