Регионалният исторически музей – София, представя изложбата „Храни душа, да

...
Регионалният исторически музей – София, представя изложбата „Храни душа, да
Коментари Харесай

Храни душа, да те слуша – изложба за храненителните навици в някогашна София - slava.bg

Регионалният исторически музей – София, показва изложбата „ Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско “. Експозицията обгръща интервала от края на XIX доникъде на ХХ в. Открива се през днешния ден с опция за разглеждане от 15.00 до 18.00 ч. при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

Изложбата преглежда питателните привички и порядки на жителите на столицата. Проследява въздействията и настъпилите промени в тези сфери. Опира се на данни от съвременници, пътешественици и откриватели, с цел да разкрие действителното състояние.

Условно краткотрайната експозиция е разграничена на два интервала – от Освобождението на България (1878) до края на XIX в. и от началото на ХХ в. до 40-те години. Сред засегнатите тематики са техники на подготвяне, предписания, поднасяне на храната. Фактор за осъществяващите се промени е и досегът с разнообразни непознати култури.

Разгледано е домашното хранене. Проследява се пътят от обичайна трапеза с едно ядене до модерните схващания за многостепенно меню. Направена е възстановка на кухня от 30-те години на ХХ в. с достоверни предмети: електрическа печка, предвестител на актуалния ледник, истински предписания, онагледени от домакинята със старателни рисунки на ястията.

Поставен е контрапункт с храненето на публични места. Засвидетелствано е с изключение на пространствено – и разделяне във финансово отношение. Гостилниците са за хора с по-скромни средства; кафенетата, бирариите, виенските сладкарници и някои заведения за хранене – за междинната класа; заведенията за хранене в изтъкнатите хотели и приемите в Царския замък събират висшето общество.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР