Регионалният исторически музей на София представя до 25 септември документалната

...
Регионалният исторически музей на София представя до 25 септември документалната
Коментари Харесай

Исторически паркове и градини на София

Регионалният исторически музей на София показва до 25 септември документалната галерия " Исторически паркове и градини на София ". Създадена в чест на първите паркостроители на София, експозицията обгръща интервала 1878-1939 година В нея са показани документи от фотоархива, архива с пощенски картички и архива за недвижимо културно завещание на РИМ - София. Тя наблюдава развиването на зелената система на София от оповестяването й за столица до началото на Втората международна война.

Реализацията на зелената система е допустима с помощта на труда на задгранични и български експерти. Отдадена е респект на най-изявените, измежду които е французинът Йосиф Фрай. В интервала 1906-1933 година той заема длъжността " Градски градинар ".

В експозиционно отношение хронологично са показани съществуващи, както и изчезнали или изменени култивиран уреди. Фигурират емблематични за града паркове и градини - Градската градина (Александровска), резерватната част на Борисовата градина, Университетската ботаническа градина и други Разгледани са комплекси с историческо озеленяване, да вземем за пример паркът на Военното учебно заведение (сега Военна академия " Г. С. Раковски " ), паркът на Духовната семинария, мемориалният комплекс " Софийски централни гробища " и други

Включени са знакови озеленени площадни пространства. Водещо е мястото на площад " Свети Александър Невски " със комплицираната си и цялостна система на исторически озеленени площи. Представени са площадите " Бански ", " Руски монумент ", " Света Неделя ", " Възраждане " и други

В изложбата писмено участват градините към софийските църкви и кварталните градини (някои са първите разсадници на София от началото на ХХ в.). Включена е информация за залесяването на първите софийски булеварди и озеленяването на Перловската и Владайската река. Представена е и една от най-успешните реализации в градинско-парковото изкуство на София - реконструкцията на Розариума в Борисовата градина от 2019 година, по план на Столичната община.

Специално за изложбата са направени хербарии на растения от историческите паркове и градини. Растенията са събирани през месец май 2022 година Автор е доцент доктор Димитър Узунов от Националния природонаучен музей при Българска академия на науките.

Партньори на изложбата са Столичната община, Националният природонаучен музей при Българска академия на науките, Софияплан, Следствен отдел към окръжна прокуратура, научи ДУМА от Ерина Кръстева, пиар на РИМ - София.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР