„Регионалните различия в България се задълбочават. В някои региони те

...
„Регионалните различия в България се задълбочават. В някои региони те
Коментари Харесай

В Бюджет 2020 ще подкрепим граждански предложения за развитие на Северозапада

„ Регионалните разлики в България се задълбочават. В някои райони те се трансформират и в заплаха за националната сигурност “. Това съобщи на трибунката в коридорите на Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след среща с Инициативния комитет за развиване на Северозапада. Според нея е нужна доста рационална, държавна и държавна политика, профилирана и обърната към тези райони.

„ Предложенията на гражданската самодейност за Северозападна България ще станат наши оферти по време на разискването на бюджета за 2020г., в това число с фонда, който те оферират, с съответните ограничения, които да извърши той. Ще отстояваме техните претенции в зала “, безапелационна бе Корнелия Нинова.

От своя страна Камелия Трифонова, ръководител на Инициативния комитет и ръководител на Общински съвет на Българска социалистическа партия – Монтана, съобщи, че страната би трябвало да отдели запас за справяне с демографската рецесия, която е застрашителна за целия район

„ Стартираме гражданска самодейност за основаване на „ Държавен капиталов фонд Северозапад в Бюджет 2020”. Причината да го създадем е положението на нашия район и празните обещания, които години наред се дават”, сподели тя. Трифонова добави, че ограничения за решение на проблемите на района не се подхващат, той обезлюдява, а единствено популацията на област Монтана за 19 години се е стопило с над 50 000 души.

„ Обещаваха се Агенция за Северозапада, Министерство за Северозапада и основаването на закон за нашия район, само че нищо от това не се случи. Затова преди стартирането на бюджетната процедура за 2020 година организираме нашата самодейност за основаване на подобен фонд и ще настояваме страната да отдели запас за справяне с демографската рецесия, която е застрашителна за целия регион”, сподели още Трифонова. Тя разяснява, че е нужно да се финансират ограничения като основаване на инфраструктура и привличане на вложители за високотехнологично произвеждане, тъй като Монтана е региона с най-ниските заплати, междинната заплата е с над 300 лева по-ниска от междинната за страната.

„ Нужно е и основаване на ВУЗ или филиал на образователно заведение, стипендии за студенти, които след завършването си се върнат да работят в района, еднократна помощ в размер на 10 минимални работи заплати при раждане на дете, само че единствено за осигуряващи се родители, както и подкрепяне на млади бизнесмени и дребните производства”, разяснява още Камелия Трифонова.

Народният представител от парламентарната група на "БСП за България " Атанас Костадинов беше безапелационен, че социалистите не одобряват, че няма пари за Северозапада. Той уточни, че депутатите от Враца, Монтана и Видин поддържат тази самодейност. „ Обръщаме се и към всички сътрудници, от всички политически сили също да го създадат “, прикани той.

По думите на Костадинов 149 български общини, 30% от популацията и 54,5% от територията на страната ни попадат в обсега на Целенасочена капиталова стратегия в поддръжка на развиването на слаборазвитите райони от 2015 година на това държавно управление. „ Тя е единствено един документ. Трябва инструмент и той е точно предлаганият държавен фонд “, безапелационен бе той. Според него в Северозападна България – 5 области, 51 общини, 646 обитаеми места са избрани като обезлюдяващи.

„ Затова ще подкрепим самодейността посредством промени в Закона за държавния бюджет. За 2 години Министерският съвет изхарчи близо 1 милиарда лева без никакви критерии и желаеме тази процедура да спре “, заключи Атанас Костадинов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР