Регионалната библиотека "Димитър Талев" в Благоевград закупи специална машина, с

...
Регионалната библиотека "Димитър Талев" в Благоевград закупи специална машина, с
Коментари Харесай

Машина дезинфекцира книгите в библиотеката в Благоевград от К-19

Регионалната библиотека "Димитър Талев " в Благоевград закупи специфична машина, с която ще почиства и дезинфекцира книгите си. Тя е фокусирана върху обработката на печатните издания най-много против К-19, предава Българска национална телевизия.

420 000 заглавия, измежду които най-новите излезли на пазара, има във фонда си Регионалната библиотека в Благоевград. Заради пандемията от ковид през последните месеци всички книги, вземани от библиотеката, след тяхното връщане бяха поставяни под 72-часова карантина.

"Голямото мъдруване и огромното изискване за нас беше поради забавната ни Коронавирус година, дали тази машина защищава от Коронавирус вируса. Преди да я закупим ние получихме документ за минали проби на машината. Наистина се гордеем, че сме първите след Националната библиотека, които имаме такава машина ", сподели Дора Ангелова, шеф на Регионална библиотека "Димитър Талев ".

"Тя е с UW лампа, може да ароматизира книгите, до 6 книги се поставят вътре, стоят 30 секунди с цел да е цялостна дезинфекцията, след което се изваждат и книгите са подготвени за приложимост от читателите. Всеки, който идва да връща книжките, първо се дезинфекцират, когато ги вземат те към този момент са дезинфекцирани по този начин, че да нямат терзания читателите ", сподели Емилия Малешевска, завеждащ "Читалня, справочен отдел и изкуство ".
Работата с машината е лесна и бърза.

"Книгата се ревизира подробно за железни детайли, кламери, разделители, вероятно забравени от четец. Книгите се редят по този метод, може да се наредят на 2 равнища ", сподели Сашка Габерова.

През идващите седмици с изключение на книгите, които сега се връщат от читатели, от библиотеката ще стартират обработка по новата технология и на издания, които се пазят повече от 60 години в хранилищата на културната институцията.

"UW лампите по принцип повреждат хартията, когато неведнъж са употребявани, така че те няма неведнъж най-старите книги да бъдат минавани. Ние първо ще ги обезпрашим, обезпаразитим, това е за предпазване на книжния фонд ", сподели Дора Ангелова, шеф на Регионална библиотека "Димитър Талев ".

Изданията, почиствани в устройството ще може безпроблемно да се употребяват и от хора с алергии. Освен рискови вируси, от книгите се отстраняват и насъбраните фини прахови частици по страниците.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР