Регионалната библиотека „Стилиян Чилинигров“ в Шумен подреди ценна колекция от

...
Регионалната библиотека „Стилиян Чилинигров“ в Шумен подреди ценна колекция от
Коментари Харесай

Шуменската библиотека подреди ценни дарения

Регионалната библиотека „Стилиян Чилинигров“ в Шумен подреди скъпа сбирка от подарени реликви преди Деня на донора 6 декември. В експозицията е пенснето /вид очила ба.а/, писалката и джобния часовник на патрона на книгохранителницата. Ценните движимости, принадлежали и употребени от българския публицист, са поверени на библиотекарите от неговите внуци Ангел и Стилиян Папаличеви.
 trsh0212-2  trsh0212-1
Сред даренията е и бронзов бюст на почетния жител на Шумен и именит тв.водещ Драган Тенев. Неговият детски лик е подарък за шуменци отпреди 8 години, а жестът е от колекционера Боян Радев. Бюстът е дело на скулптора проф.Иван Лазаров.

Библиотеката демонстрира и десетки картички-уникати, изпращани освен сред другари и родственици у нас, а и пътували от Италия, Германия и Франция сред влюбени преди близо век. Те са дарени от Захаринка Захариева откакто културният институт показа България в 200 пощенски картички преди година и насочи апел колекционери да й поверят свои находки, с цел да бъдат непокътнати и показани пред по-голяма публика.

Сега това се случва и всеки клиент може освен да види завладяващите фотоси и рисувани изображения, само че и да прочете какво е вълнувало хората през предишния век. Дарителската галерия се добавя от кукли на майсторката Румяна Герчева, икони на зографи, картини и скъпи книги.

Известно е, че от Шумен потегля традицията на 6 декември да честваме Деня на донора. За първи път той се чества през 1937 година – на именния ден на Нанчо Попович, дал лептата си за съграждане на девическо учебно заведение в града.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР