Регионална библиотека Христо Ботев“ кани на представянето на романа Рана

...
Регионална библиотека Христо Ботев“ кани на представянето на романа Рана
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев представя романа Рана във Враца

Регионална библиотека „ Христо Ботев “ кани на представянето на романа " Рана " от Захари Карабашлиев на 12 декември от 17:30 часа в " Обща читалня " (ул. " Петропавловска " 43).
" Рана " е разтърсваща хроника на забравената история на България от началото на XX век, само че и непредвиден и хубав роман за смелостта, състраданието и любовта, които избавят човешката душа и в най-мрачните мигове.
Историята в „ Рана “ наблюдава Сава – емигрант от Одринска Тракия след Балканските войни, който е студент по право в София, и Елиза – генералска щерка, надарена пианистка, ученичка в финален клас на Музикалното учебно заведение. Любовта им е почтена и къса — новата, огромна международна война ще прати младия мечтател в школа за запасни офицери, а през септември 1916-а ще го води на Добруджанския фронт, където ориста го среща с мобилизиран румънски публицист и четиригодишно сираче.
Захари Карабашлиев написа прозаичност и драматургия. Автор е на романа „ 18% Сиво “, който е преведен в Съединените щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и други Вторият му разказ „ Хавра “ излиза през 2017 година, а четири години по-късно създателят издава „ Опашката “, която е приспособена от Явор Гърдев в едноименно зрелище в Плевенския спектакъл.
Карабашлиев е притежател на Националната литературна премия за български разказ на годината (2018 и 2022 г.), разказ на годината (фондация „ ВИК “), „ Христо Г. Данов “, „ Хеликон “, „ Аскеер “ и други Негови произведения са оповестени в книги, сборници и списания, превеждани са на разнообразни езици, а разказът „ Разсейки “ през 2018 година е включен в американската антология „ Най-добрата европейска прозаичност “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР