Регионален координационен център, който да координира доставките на природен газ

...
Регионален координационен център, който да координира доставките на природен газ
Коментари Харесай

Асен Василев: Регионален център в България ще координира европейски доставки на газ

Регионален координационен център, който да координира доставките на природен газ и за Югоизточна Европа, и за Италия, и за Европа като цяло, ще бъде основан в България - това е първата вест от срещите на вицепремиера Асен Василев и енергийния министър Александър Николов в Брюксел с представители на Европейската комисия.

Спешните диалози бяха свикани, откакто " Газпром " приключи доставките на синьо гориво за страната ни и за Полша. Очаква се съветският газов снабдител да предприеме същите дейности и по отношение на други страни от Европейски Съюз, като повода публично е отводът да се заплаща в рубли по съществуващите контракти. 

Регионалният координационен център би трябвало да проработи в идващите две седмици, заяви вицепремиерът.

По думите му той ще има координиращи функционалности и във връзка с бъдещи общи покупки на газ за Европа. Той напомни, че страната ни има нужната инфраструктура за превозване на 20 милиарда куб. метра природен газ годишно към континента, а потреблението на България е приблизително 3 милиарда куб. метра. 

" За нашите доставки към този момент имаме проект и те се извършват. Получаваме спомагателни количества естествен газ от Гърция. Поискахме по време на срещата решенията за българските доставки да не са единствено за България ", изясни Василев за това по какъв начин се е стигнало до решението за координационния център. 

България е поискала и правна помощ от Европейската комисия, при положение, че анализите на настоящите контракти с " Газпром ", нарушени едностранно от съветската страна, доведат до решение страната ни да търси правата си пред трибунал поради спрените газови доставки. Предстоят и инспекции за вероятно нарушаване на разпоредбите за конкуренция от страна на " Газпром ", стана ясно още от думите на Асен Василев в Брюксел. 

Министърът на енергетиката Александър Николов добави, че има и вид покачване на цената на природния газ в България да няма, макар дейностите на " Газпром ". 

Очаквайте детайлности. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР