Регионален исторически музей Бургас бе отличен с Грамота за принос

...
Регионален исторически музей Бургас бе отличен с Грамота за принос
Коментари Харесай

Бургаският музей с признание за опазването на нематериалното културно наследство

Регионален исторически музей Бургас бе отличен с Грамота за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно завещание. Това се случи на публична гала, с която в изложба " Средец " на Министерството на културата бе маркирана десетата годишнина от въвеждането на Националната система " Живи човешки съкровища – България “ през 2008 година и Европейската година на културното завещание – 2018.

Досегашните пет издания на Системата са осъществени с дейното присъединяване на локалните общности, подкрепени от музеите и читалищата в страната. В резултат на попълването на системата е построена и Националната представителна листа на нематериалното културно завещание. До момента в нея са вписани 30 детайла, а 4 от тях са към този момент признати и в Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно завещание на човечеството.

Регионален исторически музей Бургас взе участие с кандидатури и в петте издания на Националната система " Живи човешки съкровища – България “. Две от тях – обичаят Нестинарство (2008 г.) и Плетене на риболовен принадлежности – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен поминък от Бургаския залив (2016 г.), са вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание. Големият триумф на РИМ Бургас е при първото издание на Системата, когато Нестинарството бе признато в Представителната листа на ЮНЕСКО.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР