Регионален исторически музей – София представя днес (27 февруари, вторник)

...
Регионален исторически музей – София представя днес (27 февруари, вторник)
Коментари Харесай

Рeгионален исторически музей-София представя изложбата "В светлината на Освобождението"


Регионален исторически музей – София показва през днешния ден (27 февруари, вторник) изложбата "В светлината на Освобождението", отдадена на 140 години от Освобождението на България. Откриването ще се организира в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика от 17:30 ч., оповестиха от музея.

"В светлината на Освобождението" е експозиция, описваща битката на българите за независима страна. Изложбата се посвещава на 140 години от Освобождението на България от османско господство като фокусът пада върху протичащото се в София.

Представени са обособени стадии от битката посредством придвижванията за независима българска черква и българско светско обучение. Описана е активността на софийския революционен комитет и пребиваването на Васил Левски в София, както и подвигът на софийските книжари.

Паралелно се обръща внимание на активността на европейските дипломати преди и по време на Освобождението на града на 4 януари 1878 година

Използвани са разнородни изразни средства за всеобхватно показване на историческата картина. Могат да бъдат забелязани истински документи, старопечатни книги, художествени произведения, учебници от възрожденските библиотеки и персонални движимости. Допълнително са показани архивни фотографии и мултимедийни филми.

Сред истинските експонати попадат: статуетка на конна фигура с имп. Александър II (проект на Арнолдо Дзоки от паметника на Цар Освободител); сребърен патрондаш, принадлежал на Захари Зограф; сабя на Панайот Хитов; дивит (приспособление за предпазване на мастила и принадлежности за писане от XIX в.) и други

В прилежащата на изложбата зала, избрана за прилагане на мултимедийните артикули, има съпътстваща експозиция от училищен рисунки на тематика „ Освобождението на София и България “.

Партньор на изложбата е Народно читалище "Иван Денкоглу – 1867 г." гр. София. Изложбата "В светлината на Освобождението" е ситуирана в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16) в интервала 27 февруари – 15 април 2018 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР