Реформаторското правителство в оставка казва, че границата на единния пазар

...
Реформаторското правителство в оставка казва, че границата на единния пазар
Коментари Харесай

Politico за кабинета „Петков“ - кръстоносците на антикорупционните усилия в България


Реформаторското държавно управление в оставка споделя, че границата на единния пазар на Европейски Съюз с Турция се е управлявала от мафиоти при предходни администрации. Българското държавно управление в оставка употребява последния си мирис, с цел да сигнализира за това по какъв начин мафиоти са завзели контрола върху основен граничен пункт към Европейски Съюз – с което подкопават сигурността на храните и хипотетичните общи стандарти на вътрешния пазар на блока, написа Лили Байер в собствен материал за. 

В продължение на доста години Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево на границата на България с Турция е прочут като входен пункт за опиати в Европейския съюз и като място, където вносителите могат да бъдат рекетирани. Сега кръстоносците на антикорупционните старания, които оглавяват краткотрайното реформаторско ръководство, хвърлят светлина върху това по какъв начин при предходни политически администрации една незаконна група е допускала големи количества храна в Европейски Съюз без надлежни инспекции.

Министър ръководителят Кирил Петков, който пристигна на поста единствено преди седем месеца с антикорупционна платформа, подаде оставка предходната седмица, откакто загуби избор на съмнение. Но неговите съдружници, които към момента са на поста до поемането на ново държавно управление, ескалират мощно обществена акция, ориентирана към проведена незаконна група на границата.

Разбиването на прословутата корупция на границата в България, обвързвана с мафията – което от дълго време е причина България да не получи право да се причисли към Шенгенското пространство с пътешестване без паспорти - идва, когато партията на Петков се готви за възможни палраментарни избори през есента. Като се изправя против Кремъл – предходната седмица София изгони 70 съветски дипломати и шпиони, както и против проведената престъпност, Петков се пробва да начертае ясна разграничителна линия сред своята и предходните администрации, опетнени от връзките си и с двете.

Справянето с мощните мафиотски ползи на България не е за хора със слаби сърца. Иван Христанов, зам.-министър на земеделието (б.р. от квотата на „ Продължаваме промяната “), който управлява работата по Капитан Андреево, в този момент би трябвало да живее под защита, тъй като получава закани - по сходство и на други държавни чиновници и техни близки.

Когато Христанов за първи път изискал досие на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево през януари, още на идващия ден получил предизвестие от мафията. „ Дойде това известие от мафиотите “, сподели той в изявление за „ Политико “. „ Беше под формата на въпрос: „ Ще водиме война ли с вас? Или ще имаме мир? “

„ Частната граница “ на Европа

Разследването на българското държавно управление се концентрира върху проведена незаконна група. Тя употребява позицията си на в действителност монополист с надзор върху един от най-натоварените гранични пунктове в Европа, с цел да генерира противозаконни доходи и да позволява храни в Европейски Съюз, които при естествени условия биха били отхвърлени или унищожени по законови аргументи.

Финансовият министър в оставка Асен Василев, разгласява разбори, съгласно които финансовите вреди от корупцията на граничния пункт възлизат на 2500 евро на час - или близо 22 милиона евро годишно. Пред българска телевизия Василев сподели, че при Капитан Андреево на процедура е имало " частна граница " от десетилетие.

Престъпната група, съгласно длъжностни лица, е имала монопол върху граничния контролно-пропускателен пункт, като е взимала подкупи и е изнудвала компании - без интервенция от управляващите.

Зам.-министърът на земеделието Христанов сподели: „ Има доказателства, че „ храни, които не са били подложени на нужния надзор – и доста, доста евентуално са имали повишени равнища на пестициди – са влезнали в Европейския съюз и са стигнали до европейската софра за консумация “. „ Отнасяме се извънредно съществено към този въпрос, сподели още Христанов. - Не единствено за европейските жители, става въпрос и за нашите деца “.

Българското държавно управление сложи граничния пункт под собствен надзор и изиска помощ от непознати държавни управления и организации. „ За последните 10 години всичко на Капитан Андреево е функционирало в фрапантен спор на ползи, което не е било от изгода за здравето на българските жители и жителите на Европейски Съюз “, сподели Христо Даскалов, изпълнителен шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Частна компания „ носеше отговорност както за товаро-разтоварната активност на пратките, по този начин и за фитосанитарния и ветеринарния надзор “, написа Даскалов в отговор на въпроси на „ Политико “.

По този метод съгласно него „ операторите имаха интерес да имат по-малко проблеми с товарите, за които отговаряха, и имаха всички тласъци да крият данни, защото те бяха единственият надзор върху личната си работа. “

Ситуацията на Капитан Андреево беше " обществена загадка ", сподели Константин Бачийски, народен представител от партията на Петков " Продължаваме промяната ". „ В предишното всички знаеха, само че допреди седем месеца никой не искаше да я разкрие “, сподели той.

До този миг корупцията по границата беше " допустима ", тъй като " политиката на високо равнище " осигуряваше " чадър " за отбрана на незаконната активност, сподели депутатът и добави, че " за първи път от последните 30 години ", през последните месеци България е имала " държавно управление, което желае да се бори " с корупцията.

Българската граница с Турция провокира безпокойствие и измежду европейските длъжностни лица.

През 2017 година тогавашният член на Европейския парламент Кати Пири, политик от холандската Лейбъристка партия, се оплака във въпрос до Европейската комисия, че „ хиляди жители на Европейски Съюз още веднъж са претърпели съществени неудобства заради корупционни практики в България, като да вземем за пример хората да бъдат принудени да заплащат подкупи на границата “. Но години наред всички тези опасения бяха значително пренебрегнати, както в България, по този начин и на равнище Европейски Съюз.

Въвеждане на ред в „ завладяна страна “

През пролетта, в опит да възвърне реда, държавното управление на Петков стартира процеса на връщане на контрола върху Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. Българските управляващи поканиха на посещаване и задгранични митничари, а в сряда дойде делегация от Генерална дирекция „ Здравеопазване и сигурност на храните “ на Европейската комисия.

Когато държавното управление пое инспекциите, съмненията му за неналичието на непоколебим надзор се потвърдиха. „ Лабораторните ни данни демонстрират, че през последния месец и половина имаме по-висок % проби с пестициди, в сравнение с предходната година “, сподели Даскалов, шефът по организацията по сигурност на храните.

И до момента в който държавното управление беше изправено пред " голям бойкот и опозиция " по време на прехвърлянето от контрола от частната компания, Даскалов сподели, че в този момент чиновниците са в развой на създаване на нова държавна лаборатория на границата и назначение на нови чиновници.

„ Това, което е значимо за българските и европейските жители, е, че в този момент те могат да бъдат спокойни - след години на тормоз българското държавно управление е възстановило реда на тази граница и е открило настоящ хигиеничен надзор “, сподели той.

Ключовото предизвикателство за българското реформаторско държавно управление е, че неговият екип би трябвало да работи в „ завладяна страна “ и се оплаква, че правосъдната система на страната значително си затваря очите за делата на мафията на високо равнище. Затова държавните чиновници в държавното управление на Петков споделят, че в този момент се опасяват от отмъщение както от проведената престъпност, по този начин и от прокурорите - поради напъните си да привлекат публичното внимание към границата.

„ Имам купища доказателства тук, сподели зам.-министър Христанов. - Но няма " нищо " от прокурорите, " даже нито един въпрос ", сподели той.

„ Ние сме доста, доста уверени, че откакто не сме в изпълнителната власт, те ще ни преследват - вместо да преследват групите, са основали цялата тази скица. И това тормози ли ме? Да, безусловно “, прибавя Христанов.

Българските прокурори и партията ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов, която доминираше политиката на страната повече от десетилетие, бяха обект на всеобщи митинги против корупцията през 2020 година, в които протестиращите упрекнаха правосъдната система и държавното управление в поддръжка на ползи на мафията. Но до момента в който Борисов падна от власт предходната година, позицията на всемогъщия основен прокурор е предпазена от политическа интервенция и той отхвърли да се подчини на настояването на държавното управление на Петков да подаде оставка.

Проблем и на Европа

В търсене на външна поддръжка за битката с могъщата мафиотска мрежа в страната си, доста българи мощно акцентират, че мащабът на корупцията би трябвало да притегли общоевропейски отговор.

„ Това не е границата единствено на България, това е границата на Европейския съюз и отбраната на границата е отбрана на ползите на европейците “, сподели депутатът Бачийски. Финансовите вреди са " освен за бюджета на властта у нас, само че и за бюджета на Европейския съюз - тъй че Европейският съюз също има интерес да реши този проблем ".

През последното десетилетие обаче администрациите на някогашния немски канцлер Ангела Меркел и Европейската комисия, водени от дясноцентристката Европейска национална партия, непроменяемо заемаха мека позиция във връзка с България и избягваха да санкционират своя съдружник Борисов.

Служител на Комисията сподели, че Брюксел неотдавна е изпратил „ незабавен одит на място “ в отговор на опасенията, само че че „ за момента Комисията няма доказателства, които демонстрират, че публичното здраве, здравето на животните или растенията е било компрометирано “.

Мирослав Найденов, някогашен министър на земеделието от ръководството на ГЕРБ, упрекна Христанов в неистина за процеса, с който страната е трансферирала отговорността за инспекциите на храните. В български медии Найденов е представен да твърди, че мониторингът на равнищата на пестицидите " в никакъв случай " не е бил излъчен в частни ръце.

От ГЕРБ не дадоха отговор на питане за коментар. Изправена пред купища обвинявания за широкомащабна корупция, партията обществено твърди, че има метод на „ нулева приемливост “ към подкупите.

Някои анализатори означават, че акцентът върху граничния пункт от страна на политици от реформаторите в отиващата си коалиция на Петков е част от подготовката за предстоящата изборна борба с ГЕРБ.

„ Петков събира поддръжка, държи на своето “, сподели Димитър Бечев, гостуващ академик в мозъчния концерн Карнеги Европа, като прибавя, че „ хората на Капитан Андреево са известни мафиоти, които имат правосъдна отбрана. ”

„ Ако гоните корупцията в действителност, клиентите на ГЕРБ може да стартират да бягат “, сподели още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР