Реформата в съдебната система започна седмица преди края на 48-мото

...
Реформата в съдебната система започна седмица преди края на 48-мото
Коментари Харесай

С игри на кворум депутати на ГЕРБ и ДПС пазят Гешев от въвеждането на механизъм за контрола му

Реформата в правосъдната система стартира седмица преди края на 48-мото Народно заседание. Според Дечев обаче в сегашния парламент няма воля за реализирането й и в този смисъл президентът няма виновност, че е взел решение да го разпусне по-рано: 

“Не мисля, че нещо коренно би се трансформирало, в случай че президентът бе решил с декрет да разпусне Народно събрание на в края или средата на февруари. Когато няма политическа воля, ще се намерят хиляди аргументи законът да не се гласоподава ". 

Дечев е безапелационен, че решението на съда в Страсбург по случая " Колев и наследници " за убийството на прокурора Николай Колев, който бе убит пред дома си на 28 декември 2002 година, демонстрира, че страната ни има проблем с контрола на основния прокурор, без значение какво е неговото име. Предложението на партия " Възраждане " обаче обвинител №1 да се проверява от заместника си няма да реши казуса. 

" Следователите сега са подчинени в досъдебната фаза на прокурор, управляват се от него по време на следствието и могат да бъдат заменени. По новия закон се дават пълномощия заместникът на основния прокурор да може да го проверява. Не мисля, че е удачно ", уточни Дечев. 

По думите му даже Национална следствена служба да получи повече самостоятелност, както преди 2008 година, следствието към момента ще е в кадрова взаимозависимост, защото началникът на Национална следствена служба се избира с осем гласа от прокурорската коледия във Висш съдебен съвет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР