Реформата на специалните служби беше отложена. Парламентът прие и ключови

...
Реформата на специалните служби беше отложена. Парламентът прие и ключови
Коментари Харесай

Ген. Румен Миланов: Работата на разузнавателните служби няма да се подобри след сливането им

Реформата на специфичните служби беше отсрочена. Парламентът одобри и основни промени, с които реформира КПКОНПИ. Коментар по тематиките дава някогашният шеф на ГДБОП и НСО и някогашен секретар на Съвета по сигурността ген. Румен Миланов в студиото на " Офанзива с Любо Огнянов " по Нова нюз.

" Когато разясняваме въпроса за сливане на двете разследващи служби, бих споделил промени в службите, това е тематика, която датира от 2011 година Тогава беше създадена идея по опита и образеца на Германската разследваща работа. Проектът стигна до Министерски съвет, имаше причини " за " и контрааргументи, бих споделил, че обстановката беше 50 на 50 и министър председателят сподели, че очевидно няма задоволително причини за обединяването ", описа Миланов.

Според ген. Миланов след вероятно обединяване работата няма да се усъвършенства изключително.

" Но би било редно да се направи един разбор, тъй като във военното разузнаване има система от разследващи действия, които са свързани с армията. А във връзка с стратегическото разузване също има тънкости, които биха основали проблеми при обединяване с ДАР. Тоест след изчерпателен разбор би трябвало да се реши ", добави той.

" Основният детайл за промяната в службите за сигурност и публичен ред би трябвало да е подготовката и развиването на човешките запаси и техните умения. В момента този въпрос се " люшка ", не се систематизира, те нямат сигурност в работата си и всичко това оказва отрицателен резултат на крайния артикул ", съобщи Миланов.

 

Спорес него не би трябвало да се лишават пълномощията на президента да издава укази за назначението на началниците на службите.

По тематиката за експулсирането на съветския духовник архимандрит Васиан, Миланов разяснява, че е реалност, че преди този момент той е бил експулсиран от Македония, значи той е имал някаква активност. Веднага поражда въпросът - имал ли е аналогична активност в България, с цел да се наложи тази мярка?

" Не би било редно, в случай че е употребен за разследваща активност в качеството си на духовник. Но не мога да оценя ", сподели още някогашният шеф на ГДБОП и НСО.

Целия диалог гледайте във видеото

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР