България е в очакване на един от най-големите християнски празници

...
България е в очакване на един от най-големите християнски празници
Коментари Харесай

България е в очакване на Възкресение

България е в очакване на един от най-големите християнски празници - Възкресение Христово.

Наша църковна делегация тази година не пътува до Йерусалим, с цел да донесе пламък от Благодатния огън. Това обаче не значи, че чудото няма да стигне до вярващите. .

В София храмовете също ще бъдат осветени с Благодатен огън, само че този, измолен предходната година. Той се съхранява в синодалния параклис.

Днешната Велика събота, в която православните хриситияни са в очакване на радостната вест за Христовото Възкресение, с което скръбта от Разпятието се трансформира в наслада е въпреки всичко тъжна за Българската православна черква и за вярващите у нас, точно поради скорошната загуба на патриарх Неофит.

Това е вторият Великден в най-новата ни църковна история, който посрещаме без предстоятел на светата ни православна черква. Първият е през 1971, след кончината на патриарх Кирил. Тази заран на последната работа от Великия пост доста вярващи се събраха в митрополитската катедрала " Света Неделя ", където се поклониха и пред гроба на блаженопочившия и приснопаметен Български патриарх Неофит.

" Той не е измежду нас, само че духом той е с нас. Ние служим в храм " Св. Неделя ", тук е гробът на Негово светейшество, тъй че той участва в нашите мисли, в нашите мемоари, участва със своите песнопения, тъй като той е нотирал огромна част от песнопенията на Страстната седмица и се радваме на това, което имаме като благословение от него. А и в последно време доста хора свидетелстват, че са сънували Негово светейшество, който е споделил, че е в храма, че е с правилните, а и че е изпъленен с наслада, със светлина и е доста по-добре, в сравнение с е бил преди своята кончина ", сподели Белоградчишкият свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Тази нощ Врачанският митрополит Григорий, който беше избран и за наместник-председател на Св. Синод ще отслужи Светата литургия за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". Службата стартира в 23:30 ч и ще бъде излъчена непосредствено по Българската национална телевизия.

Донесената парченце от измоления предходната година Благодатен огън се съхравнява в параклиса на Светия синод, както и в митрополитските катедрали в цялата страна и към този момент се популяризира към всички храмове, с цел да бъде раздаден на хората в среднощ и те да отнесат светлината в домовете се.

По-рано през днешния ден беше огласено и Синодалното пасхално обръщение, в него първите и най-достойните клирици - Митрополитите, приканват вярващите да живеем с ясно осъзнаване на тези съществени истини на нашата избавителна религия, които са ни нужни изключително доста в този момент, когато към нас продължава да има към момента толкоз доста несправедливост, принуждение и гибел.

Репортери: Ралица Маринова, Иво Никодимов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР