Референдумът за независимост на Кюрдистан започва в понеделник, но вече

...
Референдумът за независимост на Кюрдистан започва в понеделник, но вече
Коментари Харесай

Д-р Али Сербест: Референдумът е само един от възможните отговори на кюрдския въпрос

Референдумът за самостоятелност на Кюрдистан стартира в понеделник, само че към този момент тече задгранично гласоподаване и първи думата си дават кюрдите в Китай. На този избор би трябвало да се реши независимостта на самостоятелния регион Кюрдистан в Северен Ирак.

Турция, Иран и Сирия се оповестиха срещу. Страхът е кюрдите, които живеят на тяхна територия, да не решат също да се отделят.

Моментът за кюрдите в целия район е исторически, тъй като с жертвоготовността си и триумфите във войната против групировката „ Ислямска страна ” кюрдските военни от всички групировки съумяха да привлекат вниманието на интернационалната общественост към кюрдския въпрос.

Д-р Али Сербест е един от тихите воини, които пазят кюрдската идея на полето на интернационалното право.

„ Никога не мога да не помни България, тъй като аз съм признателен на тая страна, на тоя народ, че те ни уважаваха. В най-лошия миг, когато да вземем за пример иракската страна бомбардираха с химическите материали Кюрдистан и те ни помогнаха, те ни подкрепяха ”, споделя пред БТВ доктор Сербест. учител по право в университета „ Джихан ”.

Възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет, доктор Сербест е посветил времето си на правото на кюрдите да се самоопределят като обособен народ в самостоятелна страна. Според него референдумът е единствено един от вероятните отговори на кюрдския въпрос.

„ Аз мисля, че това е инструмент за реализиране на правото на самоопределяне. И тези дни, в които прокламираме този въпрос, виждаме, че кюрдският народ е доста въодушевен ”, споделя доктор Али Сербест.

Въпреки заканите за военна интервенция от Турция и Ирак и опълчването на интернационалната общественост локалните специалисти по интернационално право имат вяра, че вотът в понеделник към този момент е извършил най-важната си цел.

„ Защото целият свят в този момент е съсредоточен върху кюрдския въпрос. Искат да се намесят. Фактически кюрдският въпрос в края на този референдум стана интернационален, тъй като и Съветът за сигурност се намесва, Америка, Европа ”, безапелационен е доктор Али Сербест.

В университета „ Джихан ” в Ербил учат младежи от всички религиозни и етнически общности в Иракски Кюрдистан.

Дария Емад идва от етнически смесения и богат на нефт регион на Киркук, който е една от най-конфликтните точки в дните преди референдума. Страхува се от експлоадирането на нова война след референдума, само че има и фантазия, която е подготвена да пази, също както доста други кюрдски дами.

„ Ние имаме дами пешмерги. Те се бият за нас. Те са мощни дами и ние доста се гордеем с тях. А референдумът е толкоз значим са нас, кюрдите, тъй като ние желаеме своя страна, свое знаме ”, споделя Дария.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР