Референдумът за еврото, приемането на бюджета и устойчива ли е

...
Референдумът за еврото, приемането на бюджета и устойчива ли е
Коментари Харесай

Любен Дилов: Евроскептичните партии се възползват от посещението на Зеленски да си напомпат електората

Референдумът за еврото, приемането на бюджета и устойчива ли е " сглобката " сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Tribune.bg беседва с народния представител, публицист и публицист Любен Дилов.

Г-н Дилов, докога ще издържи сглобката на обединението ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Аз не я преглеждам доста като коалиция, то очевидно не е. По-скоро има схващане, че би трябвало да съществува Народното събрание – най-малко една година, с цел да могат да бъдат признати тези закони, за които към този момент втръснахме на хората да им обясняваме. Мисля, че това е водещото, не толкоз някакъв нагон за ръководство. Трудно ще е доста, само че мисля, че ще издържи. Даже мисля, че ще надмине и най-песимистичните упования. Много неща има да се вършат – бюджет, 4-5 закона има, които са дълги и комплицирани. Вижте единствено този за домашното принуждение какъв брой време ни лиши - още не сме го преполовили на второ четене. Много разногласия има по него, а този закон е един от значимите за Плана за възобновяване и резистентност.

Доста са и разминаванията за бюджета сред двете обединения?!  

Там ще има доста огромен спор. Сигурен съм, тъй като там се демонстрират към този момент идеологическите разлики сред левичарството на Политическа партия и по-консервативната настройка на ГЕРБ. Мисля, че ще бъде доста мъчно.

Казват, че това ще е един от препъникамъните?!

Нормално е. То в постоянно държавно управление с огромно болшинство има разногласия и разправии, та камо ли в такова като нашето. Аз не знам по какъв начин ще успее да реализира финансовият министър тези декларирани 3% недостиг. Много ще му е мъчно, тъй като ние в действителност имаме действителни проблеми. В сферата на културата, да вземем за пример, борбата за бюджета ще е страшна. Едни пари, които Асен Василев още веднъж ги дава, тъй наречените планови пари, това е нещо което доста му харесва, тъй като там субективният фактор при преразпределението им е доста огромен, ние пък се опитваме да ги дадем за заплати. Смятаме, че секторът сега не е в положение да създава някакви кой знае какви зашеметителни планове, а просто хората гладуват. Особено това е видно по културните институти. Само едно ще кажа - потресаваща цифра чиновници на музеите са напуснали и са станали учители по история, тъй като заплатата им е три пъти по-голяма като учители. Директорите на музеите са обезпокоени, че остават без хора.

Във всяка една друга сфера е сходно ситуацията. Виждате в полицията какво става – хората се готвят за митинги, тъй като действителната инфлация макар пропагандните приказки на Политическа партия не е овладяна и я усещаме по джоба си. Хората вършат елементарни съпоставения с цените по нашето и по гръцкото море. Това е инфлация, а не тъй като нашите хотелиери са зли хора, които желаят да ни приберат парите. Инфлацията е действителна.

Какъв знак е визитата на президента Зеленски?

Това е огромен разделител в България. Има партии, които главно се хранят от това разделяне във връзка с войната в Украйна и те ще го употребяват сигурно. Иначе, то е транспарантно каква е задачата на обиколката на Зеленски. Той събира поддръжка за участието на Украйна в НАТО, желае да показва какъв брой доста държави-членки на алианса го поддържат. Неговата политика е ясна. Дипломацията му не е комплицирана за разгадаване. Въпросът е, че тук партиите, които са евроскептични и русофилски ще се възползват оптимално от това, с цел да си напомпат електората.

За еврото подготвени ли сме?

Отдавна сме подготвени и губим с всеки минал ден, че не сме минали в евро. Хората просто още не го схващат. По-умните кметове от дълго време са го разбрали, тъй като сега, в който станем членове на еврозоната, една сполучлива община като Бургас може изцяло да се самофинансира от европейски финансови институции без въобще да се интересува от българския финансов министър и българския бюджет. Тя си кандидатства по планове, потвърждава си рентабилност и опция да си заплаща заемите, тегли си пресен финансов запас и си прави плановете. Например, в Бургас сега има няколко такива плана и в случай че бяхме в еврозоната към този момент щяха да са подготвени. Това са плановете за детската болница, за кръвния център. Общината генерира средства, платежоспособна е, заделила е средства за самоучастие, което е значимо за банките. Сега единствено тъй като сме в лв., оскъпяването на всеки кредитен артикул е сред 13 и 30%. Това е супер подмолно, тъй като ние от 20 години сме във Валутен ръб или нашата валута е доста по-сигурна от самото евро, тъй като е вързана към марката, а марката към еврото, т.е. ние сме с двойна отбрана. Обаче това са разпоредбите на финансова Европа и ние поносим едно наказване, а в парично отношение валутата ни е с една от най-стабилните позиции в Европа след еврото.

Трябва ли да има референдум за еврото?

Аз не съм срещу, тъй като всеки референдум е опция да обясняваш. Сега, в случай че някой се е уплашил от това...

Май това е правилният отговор?

Много е неприятно, в случай че е по този начин. Тогава за какво си станал политик, в случай че се плашиш да обясняваш даже непопулярни ограничения, макар че това не е непопулярна мярка?! Аз отново ще дам образец с Бургас. Момчетата и девойките от „ Възраждане ” събират подписи  на центъра на „ Часовника ”. Досега не е имало случай да мина около тях и да не почна да обезсърчавам някой да не се подписва за референдума им. Те си умират от смях. В другарски дух и с усмивка го вършим. Аз не мисля, че би трябвало да се опасяваме от този референдум.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР