Референдумът в Македония постигна 36% избирателна активност - доста под

...
Референдумът в Македония постигна 36% избирателна активност - доста под
Коментари Харесай

ВМРО - ДПМНЕ призова правителството в Македония да подаде оставка

Референдумът в Македония реализира 36% изборна интензивност - много под нужния предел от 50. 91% от гласувалите са подкрепили участието на страната в Европейски Съюз и НАТО посредством приемане на Договора с Гърция. Премиерът Зоран Заев разгласи победа за демокрацията и прикани опозицията да гласоподава промени в Конституцията, с които страната да одобри ново име, ВМРО-ДПМНЕ приканиха кабинета да подаде оставка.

С детайлностите по тематиката от Скопие - специфичните пратеници на Българска национална телевизия Александър Марков и Владимир Богдански.

Референдумът завърши с много по-ниска от предстоящата изборна интензивност - даже предварителните изследвания даваха 49% интензивност, а тя е към 36% при към 98% от обработените бюлетини. Малко по-късно денем ще бъдат оповестени окончателните резултати. Над 90% са дали своят вот за европейското бъдеще на Македония.

Премиерът Зоран Заев късно нощес разгласи, че в последна сметка болшинството от македонци са се произнесли за това страната да стане член на НАТО и Европейски Съюз и съобщи, че е време конституцията да бъде изменена. Ако Народното събрание не вземе това решение, Заев разгласи, че най-вероятно ще бъдат свикани предварителни избори. От опозицията видяха победа в огромния брой македонски жители, които не излязоха да гласоподават.
 © Българска телеграфна агенция  36% доближи интензивността на референдума в Македония 36% доближи интензивността на референдума в Македония
При 91% обработени бюлетини интензивността на референдума в Македония е 36% - много под предстоящите. 91% от гласувалите са подкрепили участието на страна...

Минути след края на изборния ден министър председателят Зоран Заев разгласи, че въпросът на референдума е събрал към 600 000 гласа - повече, в сравнение с всяка една партия в миналото е печелила на парламентарни избори.

Зоран Заев съобщи също по този начин, че е време измененията в Конституцията да влязат в Парламента. А през това време лагерът на бойкотиращите излезе по улиците.

Хиляди македонци, бойкотиращи референдума и удовлетворени от резултата, се събраха в центъра на Скопие, с цел да отпразнуват, както те поясняват, успеха.

Под звуците на македонския народен химн и национални песни, бойкотиращите референдума оповестиха Договора от Преспа за името с Гърция за недействителен и желаеха оставката на държавното управление. Според бойкотиращите Македония би трябвало да влезе в Европейски Съюз и НАТО, само че без промяна на името.

 Заев съобщи, че не счита да подава оставка Заев съобщи, че не счита да подава оставка
Македонският министър председател Зоран Заев съобщи, че няма желание да подава оставка откакто на референдума за смяна на името не бяха надхвърлени нужни...

Според Горан Лазаров от Центъра за европейски политики в Скопие предварителните парламентарни избори са минимум мечтаният вид. Според някогашния външен министър проф. Любомир Фръчковски каквото и да става в Македония, би трябвало да се следи и процесът в Гърция.

Коалиционният сътрудник на Алексис Ципрас Панос Каменос към този момент разгласи, че процентът негласували македонци на процедура анулира Договора от Преспа.
 Министерство на външните работи популяризира позиция след референдума в Македония Министерство на външните работи популяризира позиция след референдума в Македония
Министерство на външните работи популяризира позиция след референдума за смяната на името на Македония.Ето цялостния текст:
 Реакции на Европейски Съюз и НАТО за референдума в Македония Реакции на Европейски Съюз и НАТО за референдума в Македония
Европейският комисар по разширението Йоханес Хан приветства резултатите от референдума в Македония и прикани политическите водачи в Македония да се с...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР