Редовното лишаване от сън в средна възраст е свързано с

...
Редовното лишаване от сън в средна възраст е свързано с
Коментари Харесай

Учени: Недоспиването повишава риска от деменция

Редовното отнемане от сън в междинна възраст е обвързвано с нараснал риск от в преклонна възраст. Това излиза наяве от ново изследване, оповестено в списание „ Nature Communications “, написа БГНЕС.
Учени от Франция, Англия и Финландия, водени от Северин Сабия от Френския народен институт по опазване на здравето и медицински проучвания, проучиха данните от второто по рода си изследване Whitehall II, стартирало през 1985-1988 година във Англия.
 5 съвета за справяне с безсънието 5 съвета за справяне с безсънието
Понякога, хората имат проблеми със съня по разнообразни аргументи - паника, безпокойствие, нарушен режим на лягане, неспокойствие. Тези 5 съвета щ...
Основната цел на проучването е била да се дефинират изискванията на живот и други обществени фактори, влияещи върху здравето, най-вече развиването на сърдечно-съдови болести и смъртността. Като цяло по плана Whitehall II, съгласуван от King`s College London, са били интервюирани над 10 000 държавни чиновници на възраст сред 35 и 55 години, от които две трети са били мъже и една трета дами. Наблюденията на участниците в изследването към момента не престават.
Един от параметрите на разбора е била междинната дълготрайност на съня. Участниците я оценили сами, а за точна оценка някои от тях са употребявали специфични устройства, акселерометри, които носели през нощта. Авторите проучват по какъв начин продължителността на съня е обвързвана с риска от развиване на деменция в три възрастови групи: 50, 60 и 70-годишни. Общият размер на извадката е бил 7959 души, които са били проследявани най-малко 25 години. В момента 521 са диагностицирани с деменция.
„ Въпреки че е известно, че зараждащата се деменция въздейства върху циклите на сън и пробуждане, въпросът дали параметрите на съня в междинната възраст въздействат на късната деменция остава въпрос на полемика, защото множеството изследвания не вземат поради възрастта, когато се пресмята продължителността на съня “, се споделя в публикацията.
Сега този параметър е взет под внимание. Резултатите демонстрират, че и при трите възрастови групи рискът от развиване на сенилна деменция, без значение от социално-демографски, поведенчески и други провокиращи фактори като кардиометаболитни нарушавания или психологични проблеми, е с 30 % по-висок при тези, които са непрекъснато лишени от сън, т.е спящите 6 или по-малко часа дневно. Нормалната дълготрайност на съня е изчислена от откривателите на 7 часа дневно или повече.
 Деменцията е измежду 10-те най-смъртоносни заболявания в света Деменцията е измежду 10-те най-смъртоносни заболявания в света
Световната здравна организация включи заболяването на Алцхаймер и други форми на деменция измежду 10-те водещи аргументи за гибел по света, съоб...
В същото време, в случай че в групата на 70-годишните е проблематично да се открият повода и следствието, защото безсънието постоянно съпровожда деменцита, то при хората на междинна възраст неналичието на сън, обвързвана с метода на живот, съгласно създателите, предизвика развиването на деменция в преклонна възраст.
Всяка година в света се оповестява за към 10 милиона нови случаи на деменция. При множеството от тях нарушаването на съня е постоянно срещан признак. Сега учените са посочили, че моделите на сън в по-млада възраст, преди появяването на сенилни невродегенеративни прояви, могат да допринесат за развиването на това заболяване и верните модели на сън са значими за здравето на мозъка на всяка възраст. Авторите възнамеряват да проведат бъдещи изследвания, с цел да дефинират дали подобряването на модела на съня в междинна възраст може да предотврати деменция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР