Редкоземните елементи ще става все по-важни в ерата на електрификацията.

...
Редкоземните елементи ще става все по-важни в ерата на електрификацията.
Коментари Харесай

Норвегия ще бори доминацията на Русия и Китай в сектора на редкоземните елементи с добив от морското дъно

Редкоземните детайли ще става все по-важни в ерата на електрификацията. Китай и Русия са двете страни, които господстват над бранша. Една европейска страна обаче желае да промени това.

По-рано този месец Народното събрание на Норвегия гласоподава одобрение на предлагането на държавното управление за отваряне на голяма зона в морето за дълбоководен рандеман в търговски мащаб. Това прави европейската страна първата в света, която напредва с процеса на добиване на минерали от морското дъно. Норвегия твърди, че това спорно решение е нужна стъпка към спирането на господството на Китай и Русия в региона на редкоземните детайли.

Според управляващите това е един от методите, по който може да се улесни световният преход от изкопаемите горива към чисти енергийни източници, написа CNBC.

Проектът е противоречив, тъй като съгласно учени цялостното влияние върху околната среда на дълбоководния рандеман е мъчно да се планува.

Ако въпреки всичко планът се утвърди, от морското дъно могат да бъдат извлечени метали като кобалт, никел, мед и манган. Употребата им е широкообхватна - акумулатори за електрически транспортни средства, вятърни турбини, слънчеви панели и така нататък. Ето за какво и търсенето им е огромно.

МАЕ чака тази наклонност да продължи, наред прехода към чиста сила, който също набира скорост. Само търсенето на кобалт и никел е скочило надлежно със 70% и 40% сред 2017 година и 2022 година

Според норвежкия енергиен министър Терие Асланд през днешния ден сме съвсем напълно подвластни от Русия и Китай и би трябвало да диверсифицираме световната верига за доставки на минерали по целия свят.

Международна организация по енергетика в това време предизвести, че днешното предложение не доближава за търсенето и за потребността от трансформиране на енергийния бранш.

Повечето ресурси на редкоземни детайли се намират в Китай. Виетнам, Бразилия и Русия също са огромни редкоземни страни в случай че се съди по размера на запасите.
 Новата политика на Китай за редкоземни детайли ще раздруса международната софтуерна промишленост
Новата политика на Китай за редкоземни детайли ще раздруса международната софтуерна промишленост

Китай елементарно би могъл да саботира всевъзможни опити за оборване на господството му на пазара на редкоземни метали

Противоречия към плана

Парламентарното решение на Норвегия дава опция на фирмите да аплайват за рандеман в национални води покрай архипелага Свалбард. Норвегия не има намерение да стартира сондиране за потребни изкопаеми незабавно. Вместо това фирмите ще би трябвало да показват оферти за лицензи, които ще бъдат гласувани за всеки обособен случай в Народното събрание.

По думите не енергийни министър на страната първите търговски лицензи за изследване на морското дъно може да се появят " може би през идната година ", само че лиценз за добиване на тези минерали евентуално няма да се случи това десетилетие.
 Проект за рандеман редкоземни детайли в Гренландия от 2024 година ще задоволи потребностите на Европа и ще понижи превъзходството на Китай в бранша
Проект за рандеман редкоземни детайли в Гренландия от 2024 година ще задоволи потребностите на Европа и ще понижи превъзходството на Китай в бранша

Производството може да стартира още през идната година

Одобрението на дълбоководния рандеман слага Норвегия е в несъгласие както с Обединеното кралство, по този начин и с Европейската комисия, които настояха за краткотрайна възбрана, точно поради опасенията за околната среда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР