Редица проучвания показват, че хората над 40-годишна възраст масово напускат

...
Редица проучвания показват, че хората над 40-годишна възраст масово напускат
Коментари Харесай

Тенденция: Таксиметрови шофьори стават програмисти

Редица изследвания демонстрират, че хората над 40-годишна възраст всеобщо напущат работа с концепцията да основат личен бизнес. Тенденцията се дължи на това, че те към този момент са натрупали опит, виждат, че вариантите на пазара на труда не са това, което чакат. Така те вземат решение да основат бизнес, който да е потребен и за тях, и за обществото. Това съобщи ръководителят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в ефира на " България заран ". 

По думите ѝ това се е наложило след пандемичната конюнктура, когато доста хора са осъзнали, че могат да претърпяват и с по-малко.

България е извънредно затормозена от липса на фрагменти, разминаването сред търсене и предложение, демографската ни конструкция също е в неподходящо положение поради неналичието на младо потомство, установи тя.

Според Василева това, което чака пазара на труда, е, че няма да има хора, които да влязат и да заредят бизнесите с нова мощ.

Според специалиста фирмите са извънредно обезпокоени за това по какъв начин ще задържат своите чиновници. 

Ситуацията е доста тежка. Това обаче е един добър миг за хората, които търсят работа - биха могли по-лесно да си намерят такава, уточни Василева за Bulgaria ОN AIR.

Гостът е на мнение, че България е една от страните с много висок % на предприемаческия дух измежду популацията. 

Крайно време е, откакто нямаме задоволително хора, дигитализацията и роботизацията да стъпят тук-там, където има потребност от хора, с цел да могат да не престават бизнесите да работят, счита тя.

Във връзка с преквалификацията на напускащите работа Василева разясни, че се следят случаи, в които водачи на таксита стават IT експерти.

Доста работодатели употребяват новаторски подходи, с цел да запазят чиновниците си - странни тиймбилдинги, дават повече независимост на хората. 4-дневната работна седмица също е един подобен метод, сподели още Василева.  

Председателят на Българската конфедерация по заетостта акцентира, че във всички сфери има апетит за фрагменти и работодателите са мощно обезпокоени. Наблюдава се наклонност, когато работодателите не могат да намерят заместител, да трансферират работата им върху към този момент съществуващи чиновници, като подвигат заплатите им.

Внасянето на фрагменти е единственото решение в къс период. България може умерено да се трансформира в обучителен център както за Европа, по този начин и за целия свят, заключи тя.

Експертът заключи, че 4% безработица са нездравословни за трудовия пазар в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР