Редица европейски държави, загрижени арабски страни и Съединените щати работят

...
Редица европейски държави, загрижени арабски страни и Съединените щати работят
Коментари Харесай

Норвегия заедно с други страни работи за ново единно палестинско правителство

Редица европейски страни, " загрижени " арабски страни и Съединените щати работят върху идея за единно палестинско държавно управление, което би могло да притегли средства за възобновяване, сподели външният министър на Норвегия Еспен Барт Ейде в изявление в Давос, представено от Ройтерс.

" Няколко страни работят с нас... пробвайки се да изградят необятно държавно управление на единството ", сподели Еспен Барт Ейде, без да посочва съответните страни.

Норвегия е на мнение, че обединена палестинска територия би трябвало да бъде ръководена от палестинските управляващи, само че " на първо място би трябвало да бъде това, което палестинците желаят ", добави той.

Норвегия служи като медиатор в договарянията през 1992-1993 година сред Израел и Организацията за избавление на Палестина (ООП), които доведоха до Споразумението от Осло през 1993 година

Палестинската власт, основана според това съглашение, упражнява лимитирано самоуправление на Западния бряг и организира договаряния с Израел за палестинска страна, преди те да се разпаднат през 2014 година Ислямистката формация Хамас ръководи в Газа от 2007 година и се закле да унищожи Израел.

След договарянията в Осло Норвегия ръководи донорска група, координираща интернационалната помощ за палестинските територии, Специален комитет за връзка (AHLC), и работи с други, с цел да се опита да съживи дипломатическия канал сред Израел и палестинците.

Барт Ейде сподели, че работата по решение за две страни става незабавна, защото спорът се популяризира в района, само че че единствено Съединените щати и израелският народ могат да повлияят на позицията на Израел.

" Това, което можем да създадем, е да работим върху палестинското единение и да мислим за модели със заинтригуваните страни ", сподели той.

Призивите за решение с две страни набъбнаха след офанзивите против Израел на 7 октомври, при които въоръжени лица от Хамас убиха 1200 души и взеха 240 заложници, което провокира израелска бомбардировка и наземна атака против ръководената от Хамас Газа, в която здравните управляващи в територия споделят, че повече от 24 000 души са били убити.

Споразумение за две страни ще сътвори страна за палестинците на Западния бряг и Ивицата Газа дружно с Израел. Израел съобщи, че палестинската страна би трябвало да бъде демилитаризирана, с цел да не заплашва нейната сигурност.
 Нетаняху: Никой не може да спре Израел
Нетаняху: Никой не може да спре Израел

Докато войната в Газа отбелязва 100 дни и 24 000 жертви
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР