Редица държави по света осъдиха кръвопролитията в Мианмар и призоваха

...
Редица държави по света осъдиха кръвопролитията в Мианмар и призоваха
Коментари Харесай

Глобален призив за действия срещу терора в Мианмар след масовото убийство

Редица страни по света осъдиха кръвопролитията в Мианмар и приканиха за по-твърд световен отговор, написа " Гардиън ".

Вчера бе най-кръвопролитният ден, откогато военните поеха властта в Мианмар на 1 февруари. са убити, което съответства с образуване на боен церемониал за Деня на въоръжените сили на Мианмар.

Държавният секретар Антъни Блинкън остро осъди дейностите на хунтата, като акцентира, че Вашингтон е ужасяващ от убийствата. Според него насилието демонстрира, че " хунтата ще пожертва живота на народа, с цел да обслужи малко на брой ".
 Нови кръвопролития в Мианмар Обновена
Нови кръвопролития в Мианмар

Над 90 убити

" Изпращам моите най-дълбоки съболезнования на фамилиите на жертвите. Смелият народ на Бирма отхвърли царството на терора ", акцентира той.

От началото на митингите армията и полицията са избили повече от 440 души.

Специалният докладчик на Организация на обединените нации Том Андрюс съобщи, че е време светът да предприеме дейности, в случай че не бъде свикана незабавна среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Той прикани да се спре финансирането за хунтата , такива активи като приходите от нефт и газ, а също да се спре и достъпът им и до оръжия.

Военните ръководители на Съединени американски щати и техните съдружници излязоха с обща декларация, с която осъждат дейностите в Мианмар. Те акцентират, че армията на Мианмар е изгубила доверието на народа си . Осъждат потреблението на смъртоносна мощ против невъоръжени хора от армията на Мианмар и силовите структури.
 Повече от 300 убити след преврата в Мианмар
Повече от 300 убити след преврата в Мианмар

3000 задържани и съдени

Под декларацията са се подписали военните водачи на 12 страни (Австралия, Канада, Дания, Германия, Гърция, Италия, Япония, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея, Англия и САЩ). Общата декларация е необичаен ход на командващите на страни от целия свят, в това число Азия и Европа.

Делегацията на Европейски Съюз в Мианмар разказа събота като " ден на гнет и срам ". Британският външен министър Доминик Рааб съобщи, че страната е отбелязала " ново дъно ".

Според медии и очевидци силовите структури в Мианмар са избили 114 души, в това число и деца.

До момента хунтата пренебрегва рецензията.
 Десетки убити при нови митинги в Мианмар
Десетки убити при нови митинги в Мианмар

Европейски Съюз и Съединени американски щати постановиха наказания на хунтата в страната

Съединени американски щати и Европейски Съюз постановиха наказания тази седмица, което усилва натиска върху хунтата, само че генералите се радват на известна поддръжка от Русия и Китай, които имат право на несъгласие и могат да блокират дейности на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Заместник-министърът на защитата на Русия Александър Фомин участва на парада в столицата Найпидо в събота. Ден по-рано той се срещна с водачи на хунтата.

Дипломати оповестиха, че 8 страни (Русия, Китай, Индия, Пакистан, Бангладеш, Виетнам, Лаос и Тайланд) са изпратили представители на парада, само че Русия единствена изпрати министър.
 Санкциите на Европейски Съюз против Мианмар и Китай са нездравословни и безполезни, счита Унгария
Санкциите на Европейски Съюз против Мианмар и Китай са нездравословни и безполезни, счита Унгария

Това счита външният министър на Унгария Петер Сиярто

Армията на Мианмар и задържа водача Аун Сан Су Чжи , с което приключи дълъг преход към народна власт и принуди десетки хиляди жители на страната да излязат по улиците да изразят недоволството си. Протестиращите упорстват за освобождението на Аун Сан Су Чжи и страната да бъде поета от цивилно държавно управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР