Редица банкови услуги могат да станат безплатни в поне 10

...
Редица банкови услуги могат да станат безплатни в поне 10
Коментари Харесай

Проектозакон: Редица банкови услуги стават безплатни

Редица банкови услуги могат да станат безвъзмездни в най-малко 10 финансови институции в страната. Това се отнася за едни от най-често употребяваните артикули на банките, като откриването и закриванетона сметки, внасяне и изтегляне на пари на гише или с ПОС терминал, заплащания с карти, както и онлайн разплащания.

Тези промени са планувани в направения от финансовото министерство и Българската национална банка (БНБ) Закон за платежните услуги, който е разгласен за публично разискване до 25 август.

Нормативният акт планува също всички финансови институции да не могат да отхвърлят на клиентите си разкриване на сметки в други страни членки от Европейския съюз (ЕС), написа " 24 часа ".

В допълнение те няма да имат право да изискват сензитивна персонална информация и ще дават отговор за съхранението на данни на клиентите си по този начин, че да бъде лимитирана опцията за злоупотреби с тях. Данните за придвижванията по сметките ще се пази 5 години.

" Законопроектът предлага смяна в обсега на услугите по платежна сметка за съществени интервенции, според която допустимите такси ще се ползват единствено за платежни интервенции в лв. на територията на страната, доколкото платежните сметки за съществени интервенции се водят единствено в национална валута ", показват в претекстовете към законопроекта от отрасловото министерство.

" С оглед този вид сметки да са по-достъпни за потребителите е планувано при съществуване на 10 или повече банки, които оферират дадена услуга без такса, тя да се дефинира като безвъзмездна в оповестения от Българска народна банка междинен размер на допустимите такси. В допълнение, в случай че дадена услуга се предлага без такса от банките до избран предел, до калкулации от Българска народна банка междинен размер на този предел услугата ще се предлага без такса ", се споделя още в документа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР