Редица американски медии обсипаха с критики президента Доналд Тръмп заради

...
Редица американски медии обсипаха с критики президента Доналд Тръмп заради
Коментари Харесай

Медиите в САЩ обсипаха с критики Тръмп заради азиатското му турне


Редица американски медии обсипаха с рецензии президента Доналд Тръмп поради резултатите от неговата 12-дневна азиатска обиколка. Самият Тръмп във вторник се похвали, че по време на обиколката си е приключил " в действителност фантастична работа ".

" Ню Йорк таймс " цитира Сюзан Райс - съветничката по националната сигурност на някогашния президент Барак Обама, съгласно която Тръмп е пропилял опцията да прокара значими американски ползи в областта на сигурността и стопанската система. Вместо това Съединени американски щати се оказват в този момент по-изолирани и в оттегляне, като са поднесли на сребърна тепсия на Китай водачеството на новоименувания голям район - Индо-Пасифик, отбелязва тя.

Тръмп обсипа с ласкателства китайския президент Си Цзинпин, наричайки го " доста специфичен човек " и наблягайки своите " необикновено топли усеща " към него. " Той упрекна своите прародители, вместо Китай, за нашите големи търговски дефицити и приветства консолидацията на властническата власт на Си. Подобни подиуми на американски президент, който рабски се кланя в Пекин на китайски президент, накараха да изтръпнат от смут специалистите по Азия и съдружниците на Съединени американски щати, които разчитат на Америка да балансира, а от време на време и да възпира възходящата настъпателност на Китай ", написа Райс.

Тръмп сърдечно се прегърна със самопровъзгласения палач, филипинския президент Родриго Дутерте, което бе печалната кулминационна точка на едно турне с високи залози, разколебало американското водачество в Азия. Така тази обиколка, въпреки и непреднамерено, завърши с мотото " Да създадем Китай още веднъж популярен ", заключава Сюзан Райс, перефразирайки познатия девиз на Тръмп.

Като множеството неща, с които се захваща, президентът Тръмп разглеждаше своето изтощително 12-дневно турне из Азия като тест за персоналната си харизма и жизнеспособност, показва " Ню Йорк таймс " в друга публикация. Президентът свърза тази маратонска атака по потребление на персоналния си сексапил с заричане за бързи резултати. Никак не е ясно обаче какво в действителност реализира той, отбелязва вестникът.

Тръмп си потегли от Китай - страна, за която в миналото споделяше, че " изнасилвала " Съединени американски щати в търговията, без никакви съответни съглашения за отваряне на китайските пазари. Неговото едностранно обръщение " Америка преди всичко " удари на камък във Виетнам, където останалите страни, участващи в Тихоокеанския съмит, потеглиха към реализиране на районно комерсиално съглашение, което оставя Съединени американски щати " зад борда ".

Неговият метод да работи едностранно по отношение на Пхенян може също по този начин да подкопае личните му старания, изложени в една другояче безапелационна тирада в южнокорейската столица Сеул, да сплоти света против нуклеарната опасност от Северна Корея.

Въпреки всичко това президентът се наслаждаваше на обилните посрещания, които му бяха устроени при всяка азиатска спирка, и използваше всяка опция за другарски фотоси (с локалните лидери) като реализирани цели сами по себе си, акцентира " Ню Йорк таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

В публицистична публикация различен влиятелен американски ежедневник - " Вашингтон пост ", под заглавие " Тръмп обича човешките права, когато му отърва ", също подлага на гневна рецензия президентската азиатска аудиенция, само че от различен аспект. След като в тирада в Сеул образно разказа следствията от " жестоката тирания " в Северна Корея - концлагерите, насилствения труд, мъченията, глада, пропагандата и следенето на хората, на които се отхвърля всевъзможен контакт с външния свят, Тръмп отиде в Китай и изрази възторженостите си за " един доста специфичен човек " - президента Си Цзинпин, който преди малко бе укрепил нетолерантното си ръководство с стоманен пестник, въздигайки го в фетиш към личността, невъобразим от времето на Мао, написа вестникът.

" Си задушава свободата и хвърля дисиденти в пандиза. Китай издигна най-яката в света цифрова ограда, с цел да не могат неговите жители да виждат какво става във външния свят. Тръмп може и да е забелязал, че след срещата му със Си китайският водач даже отхвърли да дава отговор на въпроси от медиите. Тръмп обаче не обели нито дума за митинг ", отбелязва редакцията на вашингтонския вестник.

" Тази азиатска обиколка сподели - което намира израз и във външната политика на Тръмп като цяло, че човешките права и демокрацията за него не са универсални правила, на които би трябвало да се обръща внимание на всички места, а тояги, които би трябвало да се изваждат селективно, с цел да се подлагат на критика тирани и извършители на правата, когато това е комфортно, и елементарно да се подценяват в други случаи ", показва редакцията.

" Тръмп е първият президент, който помним, който демонстрира толкоз слаба обвързаност към демокрацията и човешките права като полезности, и който показва такава благосклонност към водачи, които презират тези полезности ", заключава Вашингтон пост ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР