Редактор: Веселин Златков e-mail: [email protected]Проблемът с изтичането на мозъци“ от

...
Редактор: Веселин Златков e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bgПроблемът с изтичането на мозъци“ от
Коментари Харесай

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е признато за номер 2 в цял свят, кап. Калин Калинов обясни успеха

Редактор: Веселин Златков
e-mail: [email protected]

Проблемът с „ приключването на мозъци “ от България към Европа и света от дълго време и прочут. Периодично тематиката се завръща в публичното пространство и постоянно обяснението е за процеса е, че младежите освен търсят по-добра реализация, само че и се стремят да учат в най-престижните университети.

Но от време на време обаче най-престижният университет в Европа може да е тъкмо в България.

Това сподели през февруари първата по рода си ранглиста на Международната асоциация на морските университети (IAMU). Тя сложи ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “ на второ място измежду най-престижните морски висши образователни заведения. Класацията е направена по три критерия: обучение, просвета и обезпечаване на образование, и се прави за първи път.

„ Много морски университети избраха да избегнат присъединяване в класацията. Други участваха, само че с експлицитното изискване данните по другите критерии да не се огласяват “, това показа за Petel.bg зам.-началника по образователната и научна активност на ВВМУ капитан I сан професор лекар Калин Калинов.

Безспорният триумф на Морското учебно заведение във Варна идва като резултат от към този момент 7-8 години поредна работа за осъвременяване на образование и налагане в подготовката на фрагментите на настоящите стандарти на Световната морска организация. Постигната е цялостна синхронизация с условията на Европейската организация за морска сигурност. Японското министерство на превоза също дава своята оценка за морската ни алма матер, като позволява те да работят не поставят приравнителни изпити. По своя брой офицерите, приключили ВВМУ във внушителния във всяко отношение флот на Япония, са на трето място.

„ През седмица представители на международни компании идват при нас с цел да търсят пряк контакт за обезпечаването на фрагменти “, споделя кап. Калинов.

Другият фактор за качественото обучение във варненското Морско учебно заведение е изключителната база, акцентира той. Симулаторите и тренажорите, на които се приготвят възпитаниците му са оценени и от командващия на Шести американски флот, който признава,

че не е виждам морска академия на толкоз високо софтуерно равнище на никое място.

„ Ако въпреки всичко има кючови думи за триумфа ни, това е зелената светлина, която е дадена за инициативността на преподавателите “, разяснява капитан I сан професор лекар Калин Калинов. Научните колективи в морската академия на България имат самостоятелност, която им дава опция да реализират в действителност впечатляващи резултати.

„ Позволихме си даже да излезем в Космоса “, споделя зам.-началникът по образователната и научна активност. Става въпрос за присъединяване в план на Европейската галактическа организация, ориентиран към обединявана на сателитни и наземни брегови данни. В научната активност, която също е значим аршин за класирането на Морското учебно заведение на втора място в света, обичайните му достижения в хидроакустиката и радиолокацията се надграждат.

Ново място в това направление обаче имат нововъведенията във значими за съвремието ни сфери, като морска екология и киберзащитата, където достиженията са към този момент факт.

„ Постигнатият триумф класацията на Международната асоциация на морските университети (IAMU) ще се отстоява мъчно “, разяснява кап. Калинов и акцентира, че по-късно първо класиране, конкуренцията ще се ускори, още повече, че след флотската ни Алма матер остават университети от Съединени американски щати, Англия, Германия и Япония.

В генералното класиране Морско учебно заведение се подрежда след Австралийския морски университет в Тасмания. По думите на капитан I сан професор лекар Калин Калинов, там също има „ българска диря “, в лицето на двама водещи български професори, които са се преместили в Австралия от ВВМУ. Възможно е българската морска академия да им предложи да се завърнат. Възможно е също при идващото класиране да станем очевидци на интернационално самопризнание на нещо, което възпитаниците ѝ постоянно са твърдели. А точно – че Морското учебно заведение във Варна е най-хубавото в целия свят.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР