Реалният БВП на Германия отчита ръст с 2.7% на годишна

...
Реалният БВП на Германия отчита ръст с 2.7% на годишна
Коментари Харесай

Икономиката на Германия нарасна с 2.7% през 2021 г., но остава под предкризисните нива

Реалният Брутният вътрешен продукт на Германия регистрира растеж с 2.7% на годишна база през 2021 година и не съумява да надмине равнищата отпреди пандемията, демонстрират предварителни данни на Федералната статистическа работа на страната. Резултатът леко надвишава упованията на икономистите, само че е по-слаб от междинния за еврозоната съгласно оценки на Oxford Economics.

Въпреки антиковид рестриктивните мерки и проблемите с веригите за доставки през миналата година, немската стопанска система върви нагоре след спада с 4.6% през 2020 година Макар данни за последното тримесечие на 2021 година да не са налични, най-вероятно няма спад на Брутният вътрешен продукт през този интервал, считат анализатори.

Потреблението в Германия се задържа на ниското си равнище от 2020 година, демонстрира статистиката. Държавните разноски не престават да поддържат растежа, като през втората година на пандемията се усилват спрямо към този момент високите стойности от 2020 година, главно поради обезпечените безвъзмездни антигенни проби, ваксини и други медицински разноски. Инвестициите в машини и съоръжение са нарастнали с 3.2%, а в строителството - с 0.5%.
Реклама Ръст, само че не задоволителен
Ръст регистрират съвсем всички браншове на немската стопанска система. Брутната добавена стойност в производството е 4.4% нагоре на годишна база, макар продължаващите забавяния на доставките и дефицита на съществени материали като полупроводници. Секторът на услугите пораства неравномерно - бизнес услугите с 5.4%, а търговията, превозът и настаняването - с 3% заради рестриктивните мерки. Спад регистрира единствено строителството, където брутната добавена стойност се е свила с 0.4%. Тези резултати се оказват незадоволителни и Брутният вътрешен продукт на най-голямата европейска стопанска система през 2021 година остава 2% под равнището от предкризисната 2019 година

Външната търговия на Германия се възвръща, само че остава малко под нивото от 2019 година Износът на артикули от страната се е повишил с 9.4% на годишна база, а вносът - с 8.6%. Страната е най-големият търговски сътрудник на България.

Очаквано в изискванията на рецесия чистият дълг на федералната република регистрира нарастване през 2021 година Финансовият недостиг също е повишен от 145.2 милиарда евро в края на 2020 година до 153.9 милиарда в края на 2021 година

Брутният вътрешен продукт на Германия евентуално ще пораства по-бързо тази година, като съгласно настоящата прогноза на Европейската комисия растежът ще се форсира до 4.6%.
Реклама Англия прескочи рецесията през ноември, само че беше ударена от омикронПрез ноември предходната година стопанската система на Англия е надминала равнището си отпреди пандемията, демонстрират данни на английската статистика, представени от Financial Times. Отчетен е ненадейно висок месечен растеж от 0.9% по отношение на октомври. Това се дължи на мощно потребителско търсене и облекчение на веригите за доставки в индустрията и строителството. Производството е повишено, възобновяване има и при услугите, които са най-значителната част от стопанската система на Острова. Голямото търсене в страната е засилило вноса, само че износът изостава и леко се свива на месечна база. През третото тримесечие Брутният вътрешен продукт на Англия към момента беше 1.5% по отношение на предкризисното равнище - една от най-големите разлики измежду развитите страни. За съпоставяне - Съединени американски щати съумяха да наваксат спада през второто тримесечие на предходната година. През ноември 2021 година Брутният вътрешен продукт към този момент е 0.7% над нивото от февруари 2020 година, преди да бъдат въведени първите коронавирус рестрикции. Така страната е излязла изцяло от рецесията малко преди да бъде ударена от разновидността омикрон. Именно заради новата вълна на коронавирус упованията са данните за декември да покажат нов спад. Покупателната дарба на семействата и надлежно потреблението евентуално ще спаднат заради инфлацията, повишението на налозите и цената на заемите, предвиждат икономисти. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР