Реакцията на зениците може да издаде, дали хората намират по-дълъг

...
Реакцията на зениците може да издаде, дали хората намират по-дълъг
Коментари Харесай

Интерес или сексуална възбуда се виждат в очите

Реакцията на зениците може да издаде, дали хората намират по-дълъг зрителен контакт за прелестен или не. Ако харесвате погледа на различен, реагирате с по-голямо уголемение на зеницата, твърди ново проучване.

В опити с към 500 участници разширението на зеницата траело приблизително три секунди, преди индивидът да изпита дискомфорт, оповестява психологът Никола Бинети от Университетския лицей в Лондон (University College London) пред изданието „ Open Science “ на Британското Кралско Общество.

При множеството интеракции на животните също има зрителен контакт, оповестява екипът. Често той алармира опасност, интерес или благосклонност.

Не прекомерно дълго, апелирам

Така и хората внимават повече за очите на другите, в сравнение с за други елементи на лицето, освен това още от детството. Един взор постоянно се приема като прелестен, стига да не продължи прекомерно дълго.

В проучването учените са ревизирали продължителността на считания за прелестен зрителен контакт. За задачата 500 души, гости на лондонски музей на изкуствата на възраст от 11 до 79 години, първо били помолени да попълнят анкета за личността си.

След това те гледали на огромен екран 40 разнообразни клипа на артисти – мъже и дами, които ги гледали в очите, всякога с друга дълготрайност. С натискане на копче участниците трябвало да алармират дали намират съответния период за прекомерно пай или прекомерно дълъг.

Ставало дума не за естествена обстановка сред двама действителни хора, а за опит на компютър, изясняват учените.

Границата е 3,3 секунди

Резултатите се оказали еднопосочни: междинната дълготрайност на зрителния контакт от 3,3 секунди се оказала приятна за участниците в теста. Това било в действие, без значение на възрастта, пола или някакви персонални характерности на участниците.

Хората имали напълно разнообразни желания за продължителността на зрителния контакт. Информация за това дала напълно дребна, само че измерима реакция на зеницата. Тази реакция ставала по-бърза и по-силна при хората, които предпочитали по-дълъг зрителен контакт. Проявявала се още в първата половин секунда, отчасти даже преди началото на зрителния контакт – явно породена от самото очакване.

„ Теоретично може да се предскаже желаната дълготрайност на зрителния контакт на участник даже единствено по разширението на зеницата, без други вербални насоки “, написа екипът.

Зениците се уголемяват при възприятие на наслада или полова възбуденост . Защо обаче се случва това, проучването не изяснява в подробност.

Разширяването демонстрира недоброволна реакция на самостоятелната нервна система, пишат откривателите. То е доказателство за възбуденост на тялото и може да се съпътства с други промени като пулс и настръхване на кожата.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР