Реакцията на Вашингтон на посещението на Сергей Шойгу в Северна

...
Реакцията на Вашингтон на посещението на Сергей Шойгу в Северна
Коментари Харесай

Посещението на Шойгу в КНДР изплаши САЩ по десет причини

Реакцията на Вашингтон на визитата на Сергей Шойгу в Северна Корея става все по-любопитна. Според американския дипломат в Организация на обединените нации Съединени американски щати са подготвени да дават на народа на КНДР нужната филантропична помощ, в случай че Пхенян отвори границите си. Забележително изявление – изключително в светлината на първичната реакция на американците.

Русия обезверено желае да откри оръжие. С тези думи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разяснява визитата на съветския министър на защитата Сергей Шойгу в Корейската народнодемократична република.

Държавният секретар се изнервя и лъже. По отношение на КНДР за какво би трябвало да търсим нещо? Ако желаяме, самите корейци ще покажат и проведат подробна обиколка. Те доста обичат да показват триумфите на своя военно-промишлен комплекс, само че могат да го вършат единствено пред китайски или съветски приятели.

Американците като че ли ни завиждат - само че не, не ни завиждат. Те са ужасени. Самата концепция за доставка на оръжия от КНДР за Русия ги плаши извънредно доста и те имат най-малко 10 аргументи за това.

Причина първа. Ако страните от НАТО сериозно са изчерпали своите ресурси от муниции заради доставките на ВСУ, то Северна Корея, която, както нормално се счита, има забележителен и даже неотворен боен боеприпас - на база на глава от популацията, евентуално най-големият в света. Един от всеки двадесет локални поданици, в това число деца и възрастни хора, или служи в армията, или е разпределен в някакво паравоенно формирование.

Преди СВО и мобилизацията постоянните войски на КНДР превъзхождаха по численост съветските, отстъпвайки по бройка единствено на армиите на Китай, Индия и Съединени американски щати. В същото време нито в Съединени американски щати, нито в Индия, нито даже в Китай военните оказват такова въздействие върху публичната политика, както в КНДР. Цялостното разчитане на народа на въоръжените сили и целта на ползите на военните е един от опорните стълбове на държавната идеология на чучхе.

Друг дирек е суверенитетът на квадрат, затворен цикъл, цялостно поддържане на живота. Това не постоянно се получава във връзка с потребителските артикули и даже храната. Но за потребностите на армията и изобщо на защитата не щадят нищо – и те са постигнали доста, животът ги е принудил. Все отново става дума за система, зародила и съществуваща в режим на опасност от цялостното ѝ заличаване, какъвто беше казусът със Съюз на съветските социалистически републики. В този смисъл възприемането на КНДР от някои специалисти като необикновен тип „ бананова република “ е погрешно: „ банановите републики “ не изстрелват спътници, нямат атомни подводници и не създават балистични ракети.

Казано по-просто, евентуалните запаси на КНДР са обилни – и могат да изиграят забележителна роля в историята на борбата в Украйна, придобила характера на война на безсилие.

Причина втора. Северна Корея е категоричен съдружник на Русия в този спор. Ким Йо-чжон, член на държавното управление на Северна Корея, изтъкнат партиен идеолог, персонален делегат на Ким Чен-ун и, най-важното, личната му сестра, сподели: „ Ние сме в един окоп с Русия “.

Пхенян, несъмнено, не е единственият ни съдружник, само че други съдружници не са заявявали това. Дори президентът на Беларус е по-неясен.

Тоест, в случай че Русия в действителност има потребност от това, тогава една от най-големите армии на планетата несъмнено ще й помогне. Думата е на Ким.

Причина трета. Характеристика на севернокорейския военно-промишлен комплекс са руските корени, без значение дали приказваме за калибри или системи за ръководство. Може да се повдигне въпросът за качеството, да вземем за пример, на снарядите (въпреки обстоятелството, че в КНДР санкционират строго за нискокачествени артикули за потребностите на армията в КНДР), само че в доста по-малка степен за съвместимостта с съветските оръжия.

Като се има поради какъв брой мощно се надяват американските чиновници на дефицит на снаряди в съветската войска, това събитие би трябвало да ги разстрои.

Причина четвърта. Правната инфраструктура за военна помощ на Русия от страна на КНДР беше формализирана преди година, когато Пхенян публично призна независимостта на ДНР и ЛНР, които по-късно станаха част от Русия (което също призна).

Така, в случай че страните от НАТО доставят оръжия на Украйна под претекст, че признават териториалната ѝ целокупност в границите от 1991 година, тогава КНДР може да доставя оръжията си в зоната на спора на съображение, че признава териториалната целокупност на Русия в границите от 2022 година

Причина пета. Москва има какво да предложи на Пхенян вместо ракети или муниции, в случай че в действителност са нужни. Във външнотърговската си активност КНДР е привикнала да употребява бартер и приема доста неща като платежно средство - зърно, метали, коли. Тоест това, на което Русия е богата и ще бъде богата, макар икономическата война, която се води против нея.

Причина шеста. В тази война Съединени американски щати няма да могат да употребяват обичания си инструмент против КНДР - вторичните наказания, защото капацитетът даже на първичните наказания против Северна Корея от дълго време е привършен. Икономиката на чучхе, каквато и да е тя, не зависи от Запада и затова не може да бъде „ осъдена “.

Причина седма. Съединени американски щати не са в положение да блокират хипотетична военна договорка сред Русия и Северна Корея просто тъй като нашите страни граничат една с друга. За да създадат това, те ще би трябвало да вдигнат залога, преди да стартират ракетна офанзива на територията на нуклеарна мощ, било то съветска или севернокорейска. Тоест преди началото на третата международна и първата нуклеарна война.

Десетилетия наред нуклеарният капацитет застрахова Руската федерация и КНДР против военна експанзия от Америка. Така ще бъде и отсега нататък.

Причина осма. Администрацията на Съединени американски щати не е в положение да употребява „ метода на пазарлъка “, който работеше в предходни години против сходна договорка. Това е много обичайната тактичност на семейство Ким - първо да нажежат обстановката, а по-късно да деескалират в подмяна на търговски доставки.

Тук е значимо да се подчертае, че сегашната администрация на Съединените щати не е в положение, а не Съединени американски щати по принцип. Тя няма да може физически да овладее подобен дипломатически трик, който изисква особена еластичност и пъргавост: Блинкен заради извънредно идеологизираните и догматични настройки, Байдън просто заради възрастта си.

Причина девета. В същото време основаването на действително работещ защитителен съюз сред Москва и Пхенян ще бъде персонален неуспех на тандема Байдън-Блинкен, защото в началото „ казусът със Северна Корея и нейната ракетна стратегия “ беше провъзгласен за главен външнополитически приоритет. Но по-късно стартира СВО, целите внезапно се трансформираха към борба с Русия и в този момент обстановката е такава, че залогът на така наречен контранастъплението на ВСУ и неналичието на снаряди на въоръжените сили на Руската федерация не дадоха резултат и „ казусът със Северна Корея “ закупи непредвиден поврат. Резултатът е цялостен неуспех и по двата целта.

Причина десета. Вашингтон знае, че главният претекст на управлението на КНДР, който може да надделее над всички други съображения, е да нервира Америка, защото Северна Корея се усеща част от интернационалната опозиция против Съединени американски щати и желае да играе значима роля в тази борба.

Както сподели Йо-чжон, „ Един свят без Съединени американски щати ще бъде по-светъл, по-безопасен и по-мирен, в сравнение с е в този момент “.

Не че в Русия мислят по същия метод. Но защото Съединени американски щати трансфораха дейното военно съдействие с нашия зложелател в норма, ние нямаме морално обвързване да заобикаляме нещо сходно.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР