Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор

...
Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор
Коментари Харесай

Радев брани Сарафов: Партиите в парламента търсят да назначат свой човек за главен прокурор

Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор пораждат подозрения, че партиите, показани в Народното събрание, търсят да назначат собствен човек на поста, съобщи пред медиите президентът Румен Радев.

" Това е и урок за цената на достолепието и правилата в политиката. Виждаме по какъв начин като загубиш чест и достолепие, с цел да вземеш властта, прегръщайки най-големите си съперници, и в този случай, при скоростното предопределение на Сарафов да претендираш противоположното, че имаш правила и достолепие е все по-трудна задача ", сподели президентът.

Той изясни и за какво не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождението на Иван Гешев от поста.

" Във време на политически катаклизми да се придържаме прецизно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие какъв брой оферирате да чакаме - месец, година? Сезирането на Конституционен съд към момента не е позволено до разглеждане, не е ясно по кое време ще бъде позволено, няма и период. Има аналогично решение по повод изтеклия мандат на Инспектората към Висш съдебен съвет. Там решението е доста ясно - изтеклият мандат не лимитира пълномощията ", съобщи президентът.

Държавният глава разяснява и измененията в Конституцията, които предстоят. “Странно е по какъв начин едно Народно заседание, раздирано от несъгласия, с ниско публично доверие и ниска легитимност, ще работи за тези конституционни промени. И тук би трябвало в действителност да сме доста, доста деликатни. Помните по какъв начин ГЕРБ написаха нова конституция за една вечер, с цел да омилостивят митинга. Сега ще я пишат за 10 дни отново под блокада на публичното отвращение. Това подухва на подозрението, че има и различен предумисъл. И се надявам да не се употребява Конституцията като заслон да се прикрият някои интимни връзки сред партии или да бъдат панацея от превзетата ни от персонални и партийни ползи правосъдна система ", посочи Радев.

Според президентът България не би трябвало да се намесва с оръжие в спора сред Русия и Украйна.

”Виждате, че той ескалира, че носи големи опасности и слага на тестване нашите обществени системи. Ако Министерски съвет вземе решението, ще бъде неточност “, счита той.

" За мен е изключителна привилегия за повторно да вземам участие на този важен за нашето бъдеще конгрес. Точно преди година имах привилегията да приказвам пред вас и да очертая някой от моите визии за същността на зелената договорка - за факторите, които дефинират тази промяна, за рисковете, за главните насоки, за опциите пред България ".Това съобщи президентът Румен Радев, съобщи БГНЕС.

“Една година по-късно мога да обобщя и да посоча някои неща, които се случиха в този едногодишен интервал и за опциите, които тогава обрисувах - до каква степен стигнахме, какви нови благоприятни условия се отвориха и какво ни чака напред. Думата преход незабавно ме води към трите съществени въпроса в навигацията - къде съм, къде желая да отида и по какъв начин желая да стигна до там ”, добави Радев.

“Преди 20 години попаднах в стратегическата академия на американските военновъздушни сили и когато започнахме да вършим същото и американците постоянно задаваха един и същи въпрос - с какъв брой пари разполагаме и по тази причина всичко, което се прави като развой съгласно мен по един съвършен метод се вписва в отбранителната политика и стройната система за обмисляне и взимане на решения.

Изградени ясни механизми за обмисляне основано на качествата за обмисляне, основано на ресурсите, за обмисляне, основано на заканите ”, счита президентът.

“Когато приказваме за преход и то в такава значима област ние би трябвало да сме сигурни в неговата резистентност. А с цел да бъде резистентен един преход значи да имаме солидно обмисляне, да сме оценили средата, да сме разпознали всички рискови фактори, да сме построили ясна тактика, основана на точни цели и създадени механизми за реализиране на тези цели. Тук идва огромният въпрос кой и по какъв начин в България и Европа възнамерява зеления преход и подсигурява неговата резистентност, тъй като имаме няколко значими играча - страна, бизнес, цивилен бранш и научната общественост ”, акцентира Радев.

Според него множеството рецесии, с които сме се сблъскали са посочили, че страната придобива значима роля в тези процеси. “Според мен, ние би трябвало дружно да търсим обмисляне, основано на качествата - каква желаеме да бъде България след избран интервал от време, по какъв начин да реализираме салдото сред всички тези значими играчи ”, посочи той.

Всичко това отваря доста въпроси за нашите старания да модернизираме надълбоко страната и обществото, и да реализираме високо равнище на национални упоритости, и тяхното осъществяване.

Когато приказваме за конкурентоспособност постоянно се сещаме за енергетиката, тъй като тя е фундаментът на всяка стопанска система ”, сподели Радев и добави, че тук е значимо по какъв начин да организираме този преход, тъй че да въплътим стремежите на жителите да живеят в по-зелен свят, само че от другата страна да не пострада нашата конкурентоспособност.

Президентът посочи, че другите световни играчи също са доста значими - Съединени американски щати, Русия, Китай. По думите му цената на енергийните запаси там е по-ниска в сравнение с е в Европа и това води повече вложители точно там.

“България беше и продължава да бъде доста деен участник в европейския нуклеарен алианс. Най-важното за мен е, че в тази извънредно сложна минала година се подсигурява резистентност.

Президентът подсети, че по време на служебното държавно управление “Лукойл ” се е записал в страната и е почнал да заплаща налози.

Според Радев сходни конгреси оказват помощ за развиването и организирането на зеления преход. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР