РБ: Има тотален отказ от реформи и отстъпление от предизборните

...
РБ: Има тотален отказ от реформи и отстъпление от предизборните
Коментари Харесай

РБ: Важните теми бяха изместени от скандали и суджуци

РБ: Има цялостен отвод от промени и оттегляне от предизборните обещания

Реформаторският блок прави оценка първите 100 дни на ръководството като отвод от промени и оттегляне от предизборните обещания на съдружните сътрудници.

"През миналите месеци Народното събрание генерираше най-вече кавги към свалени имунитети и оттеглени законопроекти. Обществото не получи явен отговор, правени ли са подмолни сделки сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия за взаимна работа ", написа в позицията си по отношение на 100-те дни ръководство Република България.

Ето какво още считат те:

Всички значими проблеми бяха изместени от дневния ред на Народното събрание и държавното управление от свадите към НДК, закупуването на самолети, изнудването за суджуци.

На този декор е притеснително, че битката с корупцията се показва само в отлагателни дейности от страна на болшинството и доказателство за това е следващото евакуиране във времето на сериозните диспути по приемането на закона и публикуването му в последния ден на юли. Дали работи този закон, ще се мери през успеваемостта на институцията, нейната самостоятелност, ясната отговорност и дали няма да се трансформира в следващия раздут и нефункциониращ орган, върху който няма публичен надзор.

Съдебната промяна беше замразена, а изборът на членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота се обрисува още веднъж да се случи непрозрачно, след пазарлък сред тези, които би трябвало да ги посочат.

Административната промяна също беше отсрочена и българските жители ще продължат да "куриерстват " сред обособените администрации. За електронно държавно управление даже не става и дума. Рекламираната стратегия за саниране стартира да се пропуква, тъй като нескрито излязоха корупционните похвати за осъществяването й. А с всеки минал ден на безучастие на властта и институциите, жителите се усещат все по несигурни да излязат на улицата.

Реформаторският блок приветстваме напъните за довеждане докрай и надграждане на наравеното през последните десетилетия във връзка с Македония от президента Желев, държавното управление на ОДС и последвалите го кабинети.

След няколко месеца България ще бъде ръководител на Съвета на Европейския съюз, а страната ни към момента няма отговор за това по какъв начин желаеме да наподобява Европа, нито даже е стартиран обществен спор.

Председателството на Европейски Съюз е късмет България да покаже пред Европа друго лице – на мощна страна, в която корупцията се санкционира, да покажем, че страната ни е от най-старите на континента и сме дали доста за развиването на Европа. Възможност е българите да схванат, че Европейският съюз не е бездънна каса с пари и бюрократична общественост, която ни се кара, а обединяване за развиване, в което България може и би трябвало да бъде пълновръстен, а не вторичен сътрудник. Но болшинството няма проект по какъв начин да направи това. Председателството не са плочките в НДК, нито фотографията на Борисов до Юнкер, то е България и Европа един до друг, в желанието си за по-добра среда за жителите.

Българското общество не може и да държи сметка за неизпълнена управническа стратегия, тъй като такава не съществуваше през първите 100 дни на ръководството. Но е изразителен фактът, че дейности по предизборните обещания липсват.

Предвид отсрочените за есента тематики и безапелационния отвод от промени от Република България не виждаме ясна посока за развиване на страната, а единствено задълбочаване на проблемите, което ще докара до ескалация на напрежение в обществото в мощно сериозни тематики като обезпечаването на правдивост, обезпечена сигурност и заслужен живот на хората в страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР