Развиващи се икономики като Пакистан преживят вълна от кризи след

...
Развиващи се икономики като Пакистан преживят вълна от кризи след
Коментари Харесай

Каква цена Пакистан плаща за енергийните политики в Европа

Развиващи се стопански системи като Пакистан преживят вълна от рецесии след пандемията. С наближаването на лятото и търсенето на сила в Пакистан ще нарасне, а студът, сковал Европа може да е задоволителен, с цел да докара страната до още една рецесия, написа Oilprice.

Търсенето полутечен природен газ в Европа се усили след нахлуването на Русия в Украйна и ембаргото на Европа върху съветския природен газ. Търсенето на полутечен природен газ се е нараснало (достигайки 101 милиона тона през 2022 година - 58% повече спрямо 2021 г.) и Европа работи върху увеличение на потенциала си с 34%, по отношение на равнищата от 2021 година По-топла от предстоящото зима в Европа докара до по-ниски цени на LNG, макар че към момента остават високи.

Никога до момента времето в Европа не е било толкоз сериозен фактор на международните енергийни пазари. Благодарение на меката зима Европа ima ресурси от природен газ и някои даже оповестиха края на енергийната рецесия на Стария континент. Последните оценки обаче демонстрират, че сходни изказвания може да са били преждевременни.

В последните дни температурите още веднъж стартират да падат и затова запасите ще понижават. Не там тук е по този начин. В Източна Азия температурите също се намалиха, а температурата в Пекин падна до - 16 градуса по Целзий. В Япония падна рекордно количество сняг. Това оказва спомагателен напън върху пазарите на LNG.

Отварянето на Китай също подтиква стимулира търсенето и може да остави Европа с недостиг. Анализаторите чакат мощно възобновяване на търсенето на сила в Китай през 2023 година съгласно прогнозите. Вносът на LNG може да нарасне до сред 70-72 милиона тона - нарастване от 9 - 14% на годишна база, което след това ще се стане фактор за по-високи цени. Това също ще съставлява риск за Европа за възобновяване на запасите през идната зима.

Такива стопански условия предвещават неприятни дни за страна като Пакистан, която по този начин или другояче към този момент се бори със спад на стопанската система и пропадаща енергийна инфраструктура. Преди седмица съвсем цялата страна потъна в мрак поради повреда в националната електропреносна мрежа и желанието да се пести. Това е вторият сходен случай в границите на три месеца.

Природният газ съставлява към 40% от общия енергиен микс на страната. Освен това тя внася към 80% от петрола, който употребява.

Италианска компания ENI остави Пакистан без LNG товари за месец февруари, което докара до предстоящ недостиг. Ако цената на втечнения природен газ се увеличи още повече, това ще направи мъчно закупуването му от Пакистан.

Пакистан се опита да контракти съветски нефт с отстъпка, само че има голям брой дипломатически и механически провокации пред използването на сходно развиване. Ще са нужни милиарди долари вложения, с цел да се настроят актуалните рафинерии да преработват недопечен нефт от Русия.

С повишението на температурите в Пакистан натоварването на електрическата мрежа ще се усили доста. Жителите на страната ще понесат удара от повишение на цените на силата. Вероятността от по-нататъшни спирания на електрозахранването също ще се усили.

Енергийните политики в Европа от дълго време имат индиректен резултат върху разрастващите се страни като Пакистан. След като световните пазари на природен газ бяха трансформирани от прекъсването на съветските газови потоци към Европа, излиза наяве, че и времето в Европа е също толкоз значимо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР