Развитието на технологиите през последните години донесе на футбола системата

...
Развитието на технологиите през последните години донесе на футбола системата
Коментари Харесай

Колко нужна е системата VAR в България след навлизането ѝ във все повече шампионати?

Развитието на технологиите през последните години донесе на футбола системата VAR или с други думи - видео помощник реферите. Самата идея е позната от много време насам, като се употребява в разнообразни спортове, измежду които тениса. Там системата е позната като Hawk-Eye и се употребява във всички шампионати от сериите ATP и в конкуренциите от Големия шлем. Въпрос на време бе видео реферите да стигнат и до футбола. Въпросът обаче е по кое време VAR ще пристигна и в България? Нуждата от видео асистиране на реферите несъмнено е налице, откакто през годините сме ставали очевидци на не една или две фрапантни неточности от българските съдии.

Нуждата от VAR в България

По доста европейски терени системата за видео рефери към този момент бе въведена и дава резултат. Няма спор, че потребност от нея има и в България. Не малко са образците, в които родните съдии позволяват неточности. Това обаче е особено освен за България, само че и за други страни. Навсякъде стават неточности, само че от време на време те са решаващи за изхода от събитията. Ето за какво от ден на ден шампионати вкараха VAR системите, с цел да подкрепят дейностите и решенията на основните съдии в мачовете.

Системата VAR може да донесе единствено позитиви на Efbet лига, тъй като тя би трябвало да сведе до най-малко грешките на реферите. По този метод ще има и по-малко напрежение върху съдиите, които ще могат да гледат видеоповторения или да получават информация от съдиите в “тъмната стаичка ” с мониторите. Когато ясно се вижда всяка една обстановка и съдията има време да я реши, тогава надали ще се разисква толкоз гневно и съдийството на родните рефери. Разбира се, потреблението на системата през последните 2 години сподели, че не постоянно тя доближава до вярното решение, само че грешките с нея са сведени до най-малко. Колкото по-скоро тя бъде въведена по стадионите в България, толкоз по-добре ще бъде това за развиването на футбола в страната.

Цената за въвеждането на VAR у нас

Според информациите, оборудването за всички игрища на елитните отбори в България със системата ВАР ще коства към 10 милиона лв.. Разбира се, тази сума надали може да бъде финансирана от тимовете, тъй като доста от тях по този начин или другояче изпитват усложнения с обезпечаването на нужните финанси. Поради тази причина, най-вероятните източници за консолидираното на VAR системата са Българския Футболен Съюз и UEFA. Третата страна, която може да подкрепи въвеждането на ВАР, е страната, само че най-вероятното стичане на събитията тук е търсенето на финансиране от Европейската футболна централа.

UEFA обаче надали ще се съгласи на сходно деяние, което ще породи много полемики измежду останалите ѝ представители. Ако УЕФА финансира построяването на ВАР системата за едно европейско състезание, ще би трябвало да го направи и за останалите.

Къде видео помощник реферите към този момент дават резултат?

От началото на сезон 2019/2020 VAR системата бе въведена по всички стадиона на Висшата лига на Англия. По този метод най-интригуващото футболно състезание в Европа се подреди до дузина други шампионати, които към този момент употребяват системата. Проучване на анализаторите от уеб страницата на Silentbet демонстрира, че много от водещите европейски лиги към този момент оферират видео реферите. VAR системата е въведена в шампионатите на Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Русия, Испания, Турция и доста други. В Румъния също има мачове, в които ВАР системата е налице. И в останалите континенти също има футболни шампионати, където ВАР към този момент дава своите резултати.

Истината е, че български стадион можеше да се нуждае от VAR системата още през актуалната акция. От сезон 2019/2020 системата бе въведена като наложителна за всички мачове от плейофната фаза на Шампионска лига нататък. Това значи, че в случай че Лудогорец бе стигнал до плейофния кръг в Шампионска лига, трябваше да интегрира системата на своя стадион. Другите разновидности щяха да бъдат въвеждането на ВАР на националния стадион или Лудогорец трябваше да организира домакинския си мач на стадион в чужбина, където системата може да се употребява. През актуалната акция това не се случи, само че упованията са УЕФА да вкара наложително условие за VAR системата и в групите на Лига Европа от сезон 2020/2021. Ето тогава е най-вероятният миг, в който България може да се снабди със стадион, който поддържа ВАР, в случай че това условие бъде признато.

Важният миг в тази ситуация е, че VAR би трябвало да бъде интегриран напълно в българското състезание, а не на обособени игрища. Само по този начин родните рефери ще получат опора по време на мачовете, с която ръководенето на срещите ще бъде освен по-лесно, само че и по-прецизно. Нуждата е налице, остава да забележим по кое време видео помощник реферите ще бъдат въведени и по българските игрища.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР