Развитието на производствената технология от клас 1.4nm на TSMC е

...
Развитието на производствената технология от клас 1.4nm на TSMC е
Коментари Харесай

TSMC спомена 1.4nm технология за първи път, no 2nm процесът остава в играта

Развитието на индустриалната технология от клас 1.4nm на TSMC е в ход, разкри компанията по време на панела Future of Logic. Той се организира по време на IEEE International Electron Devices Meeting (IEDM). TSMC също по този начин още веднъж акцентира, че всеобщото произвеждане посредством индустриален развой от клас 2nm е на път за 2025 година

1.4nm индустриалният възел на TSMC е публично наименуван A14, съгласно слайд, оповестен от Dylan Patel от SemiAnalysis.

Засега TSMC не разкрива по кое време възнамерява да стартира произвеждане на огромен размер (HVM) на A14 и неговите спецификации. С N2, плануван за края на 2025 година, и N2P, избран за края на 2026 година, рационално е да се допусна, че A14 идва по-късно (2027 – 2028 г.).

Що се отнася до характерностите, малко евентуално е A14 да одобри отвесно подредени спомагателни полеви транзистори (CFET).

Въпреки че TSMC изследва технологията.

Следователно A14 евентуално ще разчита на 2-ро или 3-то потомство gate-all-around FET на компанията (GAAFET) — тъкмо като N2 възлите. Възли като N2 и A14 ще изискват взаимна оптимизация на редовно равнище, с цел да създадат в действителност разликата.

Както и да разрешат нови равнища на продуктивност, мощ и функционалности.

Това, което остава да се види, е дали TSMC възнамерява да одобри High-NA EUV литографски принадлежности за своята A14 технология в интервала 2027 – 2028 година По това време Intel (и евентуално други производители на чипове) ще са приели и усъвършенствали EUV литографски машини от последващо потомство с числова апертура 0,55.

Би трябвало да е много елементарно за производителя на чипове по контракт да ги употребява.

Въпреки това, защото High-NA EUV литографските принадлежности понижават на половина размера на мерната мрежа, потреблението им ще докара до някои спомагателни провокации.

Както за дизайнерите на чипове, по този начин и за производителите на чипове.

Разбира се, доста може да се промени сред в този момент и 2027 – 2028 година, тъй че не можем да вършим прекалено много догатки. Но е явно, че учените и разработчиците на TSMC работят интензивно върху индустриални възли от последващо потомство. И то освен едно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР