Развитието на изкуствения интелект напредва по-видимо от всякога – благодарение

...
Развитието на изкуствения интелект напредва по-видимо от всякога – благодарение
Коментари Харесай

Илън Mъcĸ в общ призив с над 1000 High Tech гиганти: Озаптете изкуствения интелект

Развитието на изкуствения разсъдък напредва по-видимо от всеки път – с помощта на ChatGPT. И въпреки изкуственият разсъдък да участва от години наред във всекидневието ни, стремглавото му развиване през последните месеци става все по-видимо. А с това съгласно експертите в сектора - и все по-рисково.

Именно този напредък накара известни бизнесмени и специалисти региона на високите технологии да напишат отворено писмо, в което задават трагичния въпрос: „ Трябва ли да рискуваме да изгубим контрола над нашата цивилизация? "

Сред подписалите писмото са знакови откриватели в региона на изкуствения разсъдък и известни софтуерни бизнесмени като шефа на Tesla Илън Мъск и съоснователят на Apple Стив Возняк. Те, дружно с още над 1000 представители на HighTech промишлеността, приканват всички лаборатории на системи за изкуствен интелект да започват незабавна шестмесечна пауза. Целта е през това време да се създаде обща тактика с ясни правила, ограничавания и регламен за скоростното развиване на изкуствения разсъдък. 

При неспособност за постигането на тази цел, държавните управления би трябвало да се намесят с мораториум, считат създателите на писмото.

" Системите на изкуствен интелект с просветеност, конкурентна на човешката, могат да съставляват сериозен риск за обществото и човечеството ", се споделя още в текста, оповестен в уеб страницата на американския „ Future of Life Institute “, написа „ Щерн “.
 Pope 3 Генерираната от изкуствен интелект " фотография " на папата.
Тези дни фотография на папата в смайващо зимно яке обиколи интернет пространството. Едва по-късно хората осъзнаха, че става въпрос за подправена фотография, генерирана от изкуствен интелект. Тоци образец ясно сподели, че интернет потребителите към този момент не могат да имат доверие дори на очите си.

Експертите споделят:
Съвременните системи с изкуствен интелект стават все по-конкурентни на хората при осъществяването на общи задания и ние би трябвало да се запитаме: Трябва ли да позволим на машините да заливат осведомителните ни канали с агитация и лъжи? Трябва ли да автоматизираме всички работни места, даже и тези, които носят задоволство?
Цитат от отвореното писмо

А след въпросите следват рецензията и паниките: " Трябва ли да развиваме безчовечен разсъдък, който в последна сметка може да ни превъзхожда по брой, да ни надхитри, да ни направи непотребни и да ни размени? Трябва ли да рискуваме да изгубим контрола над нашата цивилизация? "

Освен Мъск и Возняк, измежду подписалите апела са съоснователят на Pinterest Еван Шарп и голям брой потвърдени компютърни учени като носителят на премията " Тюринг " Йошуа Бенгио, физикът от Масачузетския софтуерен институт (MIT) Макс Тегмарк и нюйоркският невролог Гари Маркъс.

В писмото се приканва и за по-голям надзор над системите за изкуствен интелект от способени водачи в областта на технологиите. Разработването им би трябвало да се случва единствено, когато има сигурност за позитивното влияние и управляемите опасности, считат създателите му. 

Към момента съгласно тях конкуренцията за изкуствен интелект е „ отвън надзор “. Това се проявявало в „ неконтролируемата конкуренция за създаване и внедряване на все по-мощни цифрови мозъци “. Обвинението в писмото е, че това се прави от хора, които не имат нужната подготвеност.
 G.Kolev Chatgpt 414C6d59 D31f 45Bf A8df D843bccb72b5 Така наподобява ChatGPT съгласно Midjourney.
В същото време създателите на жалбата ясно декларират, че не желаят да спрат изцяло по-нататъшното развиване на системите за изкуствен интелект, а единствено приканват за прекъсване на рисковата конкуренция към все по-големи, непредсказуеми модели.

Накрая се споделя, че паралелно с създаването на изкуствен интелект е нужно съдействие с политическите ръководители. Идеята е за в бъдеще да бъдат включени нови и способени регулатори, особено отдадени на новото събитие, което да бъде обект на постоянен мониторинг и следене, надеждна система за тестване и узаконяване.

По публикацията работи: Анна-Мария Найденова
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР