Развитието на изкуствен интелект (ИИ) не трябва да бъде ръководено

...
Развитието на изкуствен интелект (ИИ) не трябва да бъде ръководено
Коментари Харесай

Експерти на ООН: Развитието на ИИ не може да бъде оставено на капризите на пазара

Развитието на изкуствен интелект (ИИ) не би трябвало да бъде ръководено единствено от пазарни сили. За това предизвестиха специалисти на Организация на обединените нации, призовавайки за основаване на принадлежности за световно съдействие, съобщи Агенция Франс Прес.

Специалистите обаче се въздържаха от това да предложат основаването на международен управителен орган, който да следи за разпространяването и развиването на тази технология, пораждаща опасения за пристрастия, корист и основаване на зависимости.

Панелът от към 40 специалисти от сферите на технологиите, правото и отбраната на данни, беше учреден от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш през октомври.

Техният отчет, оповестен дни преди началото на срещата на високо ниво за бъдещето, насочи предизвестия по отношение на неналичието на световно ръководство на ИИ, както и ефикасното изключване на разрастващите се страни от дебатите за бъдещето на технологията.

От 193-те страни членки на Организация на обединените нации едвам 7 са част от седемте огромни начинания, свързани с ИИ, до момента в който 118 са изцяло изключени, най-вече народи от световния юг.

„ Днес съществува недостиг на световно ръководство във връзка с изкуствения разсъдък “, който по своята същина е трансграничен, предизвестяват специалистите в своя отчет.

„ ИИ би трябвало да служи на човечеството по обективен и безвреден метод. Ако не бъдат следени, заплахите, които изкуственият разсъдък основава, може да имат съществени последствия за демокрацията, мира и стабилността. “ - съобщи Гутериш през седмицата. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР