Развитието на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии

...
Развитието на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии
Коментари Харесай

Изследователският екип на INSAIT беше официално представен на церемония при Румен Радев


Развитието на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ " Св. Кл. Охридски " (INSAIT) е от извънредно значение за бъдещето на България и района. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден, на тържествено събитие в Гербовата зала на " Дондуков " 2, приветства първите докторанти на INSAIT по случай началото на академичната година за института.

Държавният глава напомни, че още при откриването на INSAIT през април тази година е била декларирана амбициозна цел този институт да трансформира България и района в едно от водещите научни и новаторски средища в региона на компютърните науки. Само за шест месеца от началото на своята активност институтът е съумял да притегли преподаватели от международна големина, измежду които проф. Люк Ван Гуул - един от най-изтъкнатите учени в региона на изкуствения разсъдък, както и изявени студенти от водещи университети в света.

" INSAIT се трансформира в стратегически за нашата страна план, тъй като развива България в региона на науката и технологиите на бъдещето, които основават здрава основа за софтуерни стартъпи и нови промишлености ", уточни президентът.

 Снимка: Пресцентър на Президентството

Президентът Радев означи също по този начин, че INSAIT към този момент е мечтан интернационален сътрудник от редица високотехнологични компании, университети, научни центрове и доста студенти. " Това е извънредно значимо, тъй като обръща отрицателната през последните десетилетия наклонност на " приключване на мозъци " отвън България и нарежда страната ни като дестинация за вложения в региона на науката и научноизследователската активност ", уточни президентът.

Президентът открои и значимата обществена роля на института, който е съумял да сплоти напъните на четири поредни български държавни управления в името на една висока, стратегическа и даже национална цел.

 Снимка: Пресцентър на Президентството
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР