Развитие по скандала с документите, открити в частен офис на

...
Развитие по скандала с документите, открити в частен офис на
Коментари Харесай

Специален следовател ще разследва Джо Байдън заради секретните документи

Развитие по абсурда с документите, открити в частен офис на американския президент Джо Байдън. Сред досиетата с книжата е имало строго секретни. Това е най-високото равнище на засекретяване и неправилното предпазване на такива документи е съществено нарушаване.

Според източници на разследването- са открити общо към 20 документа на две места. През седмицата беше назначен специфичен следовател, който да ревизира дейностите на президента.

Още няколко страници документи с гриф " секретно " бяха открити в частния дом на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в град Уилмингтън, щата Делауеър. Това заяви в събота специфичният консултант на президента по правните въпроси Ричард Заубер.

" Тъй като имам достъп до класифицирана информация, отидох в Уилмингтън в четвъртък, с цел да оказа помощ с прехвърлянето в правосъдното министерство на документите, които персоналният юрист на президента откри в сряда. Когато я дадох на чиновниците на министерството, които ме придружаваха, още пет страници, маркирани с грифа " секретно “ бяха открити измежду съпътстващите материали, общо шест страници “, споделя се в неговото изказване, което Брет Самюелс, публицист от изданието „ Дъ Хил ”, разгласява в своя Туитър.

Нараства натискът върху президента Джо Байдън да даде повече детайлности за класифицираните документи, открити в дома му в Делауеър и в офиса във Вашингтон, който в миналото е употребявал.

Назначен е специфичен консултант, който да изследва работата на господин Байдън с класифицирани документи

Министерството на правораздаването назначи самостоятелен юрист или специфичен консултант, който да проверява дали тези документи са били погрешно обработени.

Все още има повече въпроси, в сравнение с отговори по отношение на досиетата. Ето някои от нещата, които към момента не знаем.

Какво има в тях?

Президентът Байдън съобщи, че не знае какво има във възобновените документи.

И до момента в който не разберем повече за това какво съдържат, е мъчно да заявим тъкмо какъв брой съществено е това. Някои детайлности обаче започнаха да се появяват.

Източници обявиха пред CNN и New York Times, че първият набор от 10 класифицирани документа включва осведомителни материали за непознати страни - в това число Украйна, Иран и Обединеното кралство - от времето, когато Джо Байдън е бил вицепрезидент.

А съгласно CNN тези документи са били смесени с други некласифицирани документи, в това число детайлности за погребението на Бо Байдън, сина на президента, който умря през 2015 година

Съобщава се също, че някои от документите са били обозначени като строго секретни - най-високото равнище на подредба.

За втория набор от документи знаем по-малко. В четвъртък персоналният юрист на господин Байдън излезе с изказване, в което се споделя, че файловете са " документи на администрацията на Обама-Байдън ", което значи, че те също датират от осемте му години като вицепрезидент.

По-късно Белият дом съобщи, че търсенето на всички останали класифицирани документи е завършило.

Кой е имал достъп?

Огромната администрация, която ръководи главните интервенции на федералното държавно управление (наречена Администрация за общи услуги), е виновна за предаването на властта в Белия дом. Тази херкулесова задача включва въвеждането на новия президент и вицепрезидент и извеждането на напускащите - и техните досиета.

Но към момента не е ясно кой може да е обработвал тези досиета през седемте години, откогато Байдън завърши мандата си като вицепрезидент.

Единственото, което ни дава някаква диря, е къде са били открити.

Първият набор от досиета беше открит от юристите на господин Байдън в нещо, което Белият дом разказа като заключен долап в кабинета на президента в Центъра за дипломация и световна ангажираност " Пен Байдън " - мозъчен концерн във Вашингтон.

Вторият пакет е открит по-късно в гаража на дома на Байдън в Уилмингтън, щата Делауеър. Документ от една страница беше открит в прилежаща стая.

Разследващите безспорно ще желаят да схванат кой е имал достъп до тези места и какъв брой несъмнено са били съхранявани файловете.

Републиканците от Конгреса желаеха да видят дневниците за визитите в домовете на Байдън, като настояват, че откриването на файловете в една от резиденциите му съставлява риск за националната сигурност.

Защо имаше закъснение?

Според Белия дом юристите на господин Байдън са намерили класифицирани документи за първи път на 2 ноември - единствено една седмица преди междинните избори. Администрацията съобщи, че още същия ден е съобщила за откритието на Националния списък, който е издирил материалите на 3 ноември и е предал въпроса на Министерството на правораздаването.

Едва след репортаж на CBS News този месец откритите документи бяха оповестени обществено или приети от Белия дом, което провокира обвинявания, че те са били съзнателно премълчавани преди междинните избори.

" Той умишлено е знаел, че това се е случило преди [изборите], отивайки на изявленията. Това е, което кара Америка да не има вяра на своето държавно управление ", съобщи републиканският ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Междувременно Белият дом отхвърли, че е имало умишлено закъснение на оповестението.

Г-н Байдън съобщи, че е бил " сюрпризиран ", когато е научил, че в остарелия му кабинет са открити класифицирани документи. Не е ясно по кое време тъкмо е научил за съществуването им.

Но запазването на такова изобретение в загадка е " обикновено ", сподели Дейвид Уайнстийн, формален федерален прокурор във Флорида.

" Не е ваша работа като цел или очевидец на следствие да казвате какво се е случило - хората, които го проверяват, вземат решение какво да кажат и по кое време да го кажат ", сподели той.

Какви могат да бъдат наказванията?

Твърде рано е да се каже дали президентът или някой от неговите сътрудници ще бъдат подложени на правни наказания.

Знае се, че новоназначеният специфичен консултант Робърт Хър ще изследва " възможното неразрешено изнасяне и запазване на класифицирани документи " - закононарушение съгласно наказателния кодекс на Съединени американски щати.

Според господин Уайнстийн няколко неща вършат малко евентуални наказателните обвинявания.

Първо, с цел да повдигне обвинявания, прокурорът ще би трябвало да потвърди предумисъл - че файловете са били умишлено отстранени и арестувани от Байдън или неговия екип. Второ, сподели той, става въпрос за непрекъснатата политика на Министерството на правораздаването да не повдига обвинявания против настоящ президент.

" Това е по-голям проблем за Джо Байдън от политическа позиция, в сравнение с от позиция на наказателните обвинявания ", сподели господин Уайнстийн, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР